Întorsura Buzăului

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Oraşul
Întorsura Buzăului

Judeţul Covasna (CV)

Stema Intorsura Buzaului.png
Localităţi componente
Brădet, Floroaia, Scrădoasa
Atestare 1770
Suprafaţă 4.2 km²
Populaţie 9019 locuitori (2010)
Densitate 2147.38 loc./km²
Altitudine medie 708-766 metri n. m.
Primar Leca Băncilă (PSD)
Pagină web http://intorsurabuzaului.ro/

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Întorsura Buzăului este un oraş din judeţul Covasna, situat în depresiunea omonimă din zona curburii interne a Carpaţilor, pe cursul superior al râului Buzău, la 51 km sud-est de municipiul Sfântu Gheorghe.

Istorie

Descoperirile arheologice de pe toată valea Buzăului, arată că aceste meleaguri au fost locuite încă din neolitic. Întorsura Buzăului, prin structura sa răsfirată de-a lungul acestei văi, care face legătura între Ardeal şi Muntenia, are o istorie care se suprapune cu cea a văii şi doar din 1770 avem o atestare documentară a acestei localităţi. Ea s-a dezvoltat mai mult după 1839, când au fost înlăturate unele obstacole care făceau dificilă traversarea drumului prin defileul de la Crasna şi comerţul s-a intensificat.

Obiective turistice

  • Ruinele unei cetăţi romane, cu turn de apărare
  • Biserica ortodoxă din 1836

Stema oraşului

Stema Intorsura Buzaului.png

Stema oficială a oraşului Întorsura Buzăului a fost adoptata de Guvern prin Hotărârea nr. 96/2007. Aceasta se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite. În câmp roşu se află un brad dezrădăcinat natural, flancat stânga-dreapta, sus, de două steluţe de gheaţă, de argint. Pe fascia de culoare neagră este plasată o locomotivă de epocă, de argint, spre dreapta. În vârful scutului se află un brâu undat, de argint. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri crenelate.

Semnificaţiile elementelor însumate

Bradul şi stelele de gheaţă simbolizează că localitatea se află într-o zonă montană, considerată polul frigului din România. Fascia neagră şi locomotiva amintesc de faptul că la Întorsura Buzăului se află cel mai lung tunel de cale ferată din ţară. Brâul undat este imaginea simbolică a râului Buzău, care se regăseşte şi în numele localităţii. Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş.

Bibliografie

  • Ghinea, Dan - Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2000
  • Vlăsceanu, Gheorghe, Oraşele României, Editura Odeon, Bucureşti 1998, ISBN 973-9008-69-0

Note