Ştefan Wesselényi

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Ştefan Wesselényi
Replace this image male.png
Alte nume Wesselényi István, Hadadi báró
Naţionalitate maghiar
Născut 21 august 1674, Luncani, judeţul Cluj
Decedat 27 aprilie 1734,, Cluj, judeţul Cluj
Mormânt la Jibou, judeţul Sălaj
Ocupaţie preşedinte al Deputaţiunii Transilvaniei
Religie reformată (calvină)
Căsătorit cu Ecaterina Banffy
Părinţi Pavel Wesselényi
Susana Béldi

Ştefan Wesselényi de Hadad (n. 21 august 1674, Luncani, judeţul Cluj - d. 27 aprilie 1734, Cluj, judeţul Cluj) a fost conducător al Transilvaniei pe timpul când aceasta era stăpânită de austrieci. A fost preşedinte al Deputaţiunii Ţării între 1710-1713 şi 1731-1732.

Originea şi familia

A fost fiul lui Pavel Wesselényi şi al Susanei Béldi.

A fost căsătorit cu Ecaterina, una dintre fiicele fostului guvernator al Transilvaniei, Gheorghe Bánffy.

Activitatea

În 1699 a fost numit prefect al comitatului Solnocul de Mijloc, după care a plecat câteva luni la Viena.

După izbucnirea războiului cu curuţii, a fost trimis de guvernul transilvan într-o misiune riscantă, cu scrisori la generalii austrieci, misiune de care a reuşit să se achite cu succes.

A trăit pentru o vreme la Sibiu, iar după moartea lui Gheorghe Bánffy a devenit membru în Deputaţiunea Ţării. După ce primul preşedinte al acesteia, Ştefan Haller, a murit, a fost ales în locul acestuia.

Nu a avut realizări deosebite cât timp a condus Transilvania.

În Dieta din noiembrie 1712 pe Ştefan Wesselényi l-au votat cei mai mulţi pentru funcţia de guvernator al Transilvaniei, dar împăratul austriac Carol al VI-lea a acordat această demnitate lui Sigismund Kornis, care a guvernat din 1713 până în 1731.

Wesselényi a rămas pe mai departe membru al guvernului, devenind preşedinte al Dietei. După ce Sigismund Kornis a murit în 1731, Ştefan Wesselényi a condus guvernul Transilvaniei ca membrul cel mai vârstnic al acestuia, în calitate de preşedinte. A remis această funcţie generalului Francisc Anton Wallis în 1732.

În Dieta convocată de Wallis în 1733 la Sibiu urma să se aleagă un nou guvernator. Trei reformaţi şi trei catolici au fost propuşi pentru această funcţie, între ei şi Ştefan Wesselényi, care a obţinut cele mai multe voturi.

Curtea Imperială de la Viena nu îl agrea pe Wesselényi din cauza religiei sale reformate, de aceea nu îi acordase funcţia de guvernator nici în anul 1713, iar acum tărăgăna numirea. În timpul acestei întârzieri, Ştefan Wesselényi a murit.

Moartea

A murit la 27 aprilie 1734 la Cluj, fiind înmormântat la Jibou, judeţul Sălaj.

Bibliografie

  • Anuarul Institutului de Istorie Naţională Cluj, nr. IX, Tipografia "Cartea Românească din Cluj", Sibiu, 1944