Acâş

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Satul
Acâş

Comuna Acâş
Judeţul Satu Mare (SM)

Stema judetului Satu Mare.png
Atestare 1342
Populaţie 1.871 locuitori

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Satul Acâş (în limba maghiară Ákos) este o localitate în judeţul Satu Mare, centru administrativ al comunei omonime. Este un sat majoritar maghiar.

Localizare

Se situează la circa 40 km sud de municipiul Satu Mare, pe drumul naţional DN 19A (E81, Satu-Mare - Zalău). Are staţie de cale ferată pe ruta Jibou - Carei - Satu Mare, la care opresc zilnic 8 trenuri personale. Se învecinează la nord cu Giungi, la est cu Beltiug, la sud-est cu Dobra, la sud cu Supur, la sud-vest cu Unimăt, la vest cu Ganaş.

Istorie

A fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1342, sub numele de poss. Akusmonustura.

În centrul satului există o biserică reformată, care la origine a fost o construcţie romanică de plan bazilical care era parte componentă a unei mănăstiri ce aparţinea familiei nobiliare maghiare Akos. Datarea bazilicii s-a făcut pe bază de analogii, încadrându-se cronologic la sfârşitul secolului al XII-lea sau la începutul secolului al XIII-lea. A fost reconstruită în 1732.

Demografie

La recensământul din 2002 avea 1.871 locuitori, din care 1.450 maghiari, 417 români, 3 germani şi un ţigan.

Bibliografie

  • Crişan, Ioan - Aşezări rurale medievale din Crişana, secolele X-XIII, Editura Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 2006, ISBN 973-7621-00-X
  • Varga, E., Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naţionalitate, jud. Satu Mare 1880 - 2002, [1]