Ad Mediam

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Ad Mediam a fost o aşezare romană situată pe drumul imperial dintre Dierna şi Tibiscum. Corespunde cu localitatea Mehadia din judeţul Caraş-Severin. Toponimul latin a fost menţionat de Geograful din Ravenna şi se găseşte în Tabula Peutingeriana. Romanii au construit la Ad Mediam un castru important, în apropierea căruia s-a înfiripat o aşezare civilă şi băile termale de la Herculane.

Cetatea de dimensiunile 116 x 142,6 m a fost construită din piatră cu mortar, la capătul de nord al Mehadiei. Piatra folosită la construirea castrului a fost extrasă din carierele de la Iablaniţa şi Petnic. Zidurile aveau la bază o grosime de 2 m şi circa 40 m lungime, mult mai solid în raport cu alte fortificaţii romane. De jur împrejur romanii au săpat în stâncă un şanţ de apărare. Castrul era dominat de un turn de veghe hexagonal.

Mai multe legiuni romane au staţionat aici de-a lungul timpului. Indiciile şi vestigiile arheologice arată o refacere a castrului în secolul IV, sub Constantin cel Mare, fapt care conduce la concluzia că Imperiul Roman a menţinut aici o garnizoană chiar şi după retragerea aureliană.

În jurul castrului s-a dezvoltat aşezarea civilă cu edificii importante, din zid, aici fiind descoperite ulterior monede, statui, ceramică, etc.

Cetatea a fost investigată la 1823 de istoricul bănăţean Nicolae Stoica de Haţeg, care a adunat materiale preţioase. Primele cercetări sistematice au fost efectuate abia în 1909. Vestigiile arheologice de aici au fost afectate de timpuriu, materialul fiind folosit de localnici la diferite construcţii.

Bibliografie

  • Preda, Constantin (coord.), Enciclopedia arheologiei şi istoriei vechi a României vol.1, Editura Enciclopedică, Bucureşti 1994 ISBN 973-45-0044-9
  • Simu, Traian, Drumuri şi cetăţi romane în Banat, Tipografia Naţională, Lugoj 1924

Vedeţi şi