Acmonia

de la Enciclopedia României

(Redirecționat de la Agnavie)
Salt la: navigare, căutare

Acmonia (sau Agmonia, Agnaviae) a fost o aşezare romană situată pe drumul de la Tibiscum la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. A fost identificată în localitatea Zăvoi, judeţul Caraş-Severin, la intrarea în Porţile de Fier ale Transilvaniei. Toponimul este de origine traco-dacică şi a fost menţionat de Ptolemeu în Geographia. În Tabula Peutingeriana apare cu numele Agnaviae, iar Geograful de la Ravenna menţionează Angmonia.

Cel care a identificat definitiv castrul de la Zăvoi cu localitatea romană Acmonia a fost arheologul maghiar Carol Torma, în 1881. Castrul roman de la Zăvoi, din piatră, este de mari dimensiuni (336 x 336 m) şi a fost ridicat în secolul 2 d. Hr. Se crede că a fost construit de Traian încă din timpul primelor expediţii contra dacilor. După cucerirea Daciei, avea rolul de a apăra importanta trecătoare de la Porţile de Fier (ale Transilvaniei). La 4 km est de castrul roman, lângă satul Voislova, se găsesc rămăşiţele unui castellum şi a unei mici aşezări civile romane.

Bibliografie

  • Preda, Constantin (coord.), Enciclopedia arheologiei şi istoriei vechi a României vol.1, Editura Enciclopedică, Bucureşti 1994 ISBN 973-45-0044-9
  • Simu, Traian, Drumuri şi cetăţi romane în Banat, Tipografia Naţională, Lugoj 1924

Vedeţi şi