Alexander Nicolaevici Luders

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Alexander Nicolaevici Luders
Replace this image male.png
Naţionalitate rus
Născut 26 ianuarie 1790, Podolia
Decedat 13 februarie 1874, Sankt Petersburg, Rusia
Ocupaţie general

Alexander Nicolaevici Lüders (n. 26 ianuarie 1790, Podolia - d. 13 februarie 1874, Sankt Petersburg, Rusia) a fost un general rus care a condus trupele ţariste pe teritoriul Transilvaniei în 1849 împotriva trupelor maghiare.

La 19-20 iunie 1849 a intrat în Transilvania prin Pasul Timiş, distrugând trupele maghiare conduse de colonelul Kiss Sándor. La 2-5 iulie a înfrânt trupele de secui comandate de Gál Sándor, iar la 20 iulie a înfrânt formaţiunile maghiare conduse de Ihász Dániel la Tălmaciu.

La 31 iulie l-a înfrânt pe generalul maghiar Bem la Sighişoara, iar la 6 august l-a bătut din nou pe acesta la Sibiu. La 12 august a împrăştiat trupele maghiare conduse de generalul Stein şi care participaseră la asediul cetăţii Alba Iulia.

La 17 august a primit la Deva capitularea colonelul maghiar Beke.

L-a invitat într-o vizită în tabăra sa pe Avram Iancu, pentru a-i mulţumi pentru rezistenţa opusă împotriva trupelor maghiare în timpul revoluţiei paşoptiste din Transilvania.

Între 1861-1862 a fost guvernator în Polonia, de unde a fost rechemat pentru cruzimea de care a dat dovadă.

Bibliografie

  • Diaconovici, C. - Enciclopedia română publicată din însărcinarea şi sub auspiciile Asociaţiunii pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, volumul III, 1904, Editura W. Krafft, p. 132