Amara

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Oraşul
Amara

Judeţul Ialomiţa (IL)

Stema judetului Ialomita.png
Localităţi componente
Populaţie 8.032 locuitori (2010)
Altitudine medie 30 metri n. m.
Primar Victor Moraru (PSD)
Pagină web Site oficial al primăriei

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Amara este un oraş din judeţul Ialomiţa, situat în Câmpia Bărăganului, pe malul de nord-vest al lacului omonim, la 9 km nord-vest de Slobozia. Este o staţiune balneo-climaterică de interes naţional.

Istorie

Amara este o aşezare relativ recentă, primele aşezări stabile fiind consemnate în anii 1857-1859 şi fiind construite de mocani originari din părţile Făgăraşului şi Muscelului şi care s-au stabilit aici. Lor li s-au adăugat, între 1864-1866, grupuri de păstori care şi-au construit bordeie şi colibe în apropierea lacului. Astfel s-a format cătunul „Băşica Galbenă” sau „Movila Galbenă”, care apare în documente începând cu 1882. Totodată, între 1879-1882, aici sunt împroprietăriţi participanţi la Războiul de Independenţă şi tineri căsătoriţi, în urma legii însurăţeilor. Atunci au primit pământ peste 300 de familii din Buzău, Prahova şi Ialomiţa. Astfel aşezarea s-a dezvoltat tot mai mult, iar la 1903 avea statut de comună, având în subordine satul Motalva. În 1974 în Amara au fost încorporaţi locuitorii satelor Motalva şi Amara Nouă, care au fost desfiinţate. Amara a fost declarat oraş în anul 2004.

Obiective turistice

  • Staţiunea balneoclimaterică de interes general, cu funcţionare permanentă, renumită pentru valoarea curativă a nămolului și a apelor lacului.

Bibliografie

  • Ghinea, Dan - Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2000

Note