Ana Ipătescu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Ana Ipătescu
Replace this image female.png
Născută 1805, Bucureşti
Decedată 13 martie 1875, Bucureşti
Ocupaţie revoluţionar
Căsătorită cu Nicolae Ipătescu

Ana Ipătescu (n. 1805, Bucureşti – d. 13 martie 1875, Bucureşti), revoluţionar paşoptist.

Biografie

S-a născut în familia unui negustor bucureştean iubitor de carte, care a înlesnit copiilor săi accesul la educaţie. Prima sa căsătorie, contractată în 1828, s-a sfârşit trei ani mai târziu cu un divorţ, explicat în mare parte prin lipsa de deschidere culturală a soţului său. Un an mai târziu s-a recăsătorit cu Nicolae Ipătescu, funcţionar la visteria statului şi om cu largi vederi modernizatoare.

Ana Ipătescu a intrat în atenţia opiniei publice odată cu evenimentele ce au marcat Revoluţia de la 1848 din Ţara Românească. Acţiunea forţelor contrarevoluţionare, soldate cu arestarea guvernului revoluţionar la 19 iunie 1848, a stârnit via nemulţumire a susţinătorilor programului de reformare internă a ţării. Alături de Nicolae Golescu, revoluţionar şi ministru desemnat pentru portofoliul Internelor, Ana Ipătescu şi-a asumat misiunea de a convinge masele că numai printr-o mişcare unitară putea fi salvată revoluţia. A fost aceea care a indicat mulţimii dezlănţuite locul în care boierii conservatori, sub conducerea colonelului Ioan Solomon, plănuiau dezmembrarea guvernului de factură liberală şi restaurarea vechilor principii politice.

Ştirile despre curajul faptelor sale au ţinut prima pagină a gazetelor europene, bun motiv pentru Alexandru G. Golescu să-i sugereze într-o scrisoare lui Nicolae Bălcescu că exemplul acesteia ar trebui să fie urmat şi de alte românce. Participarea soţului său la mişcarea revoluţionară a fost sancţionată de Puterea suzerană cu detenţia într-o închisoare din Imperiul Otoman.

În 1850, Ana Ipătescu a reuşit să obţină în mod spectaculos eliberarea acestuia. Imediat după acest episod, prezenţa sa publică a intrat într-un con de umbră. Şi-a dorit să fie înmormântată la Mănăstirea Pasărea, însă piatra sa tombală nu a putut fi identificată. Ana Ipătescu rămâne un simbol al mişcării româneşti de la 1848.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009, p. 140 ISBN 978-973-7839-55-8
  • Stan Stoica, Vasile Mărculeţ, George Marcu ş.a., Dicţionar biografic de istorie a României, Editura Meronia, Bucureşti, 2008, p. 291 ISBN 978-973-7839-39-8