Anina

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Oraşul
Anina

Judeţul Caraş-Severin (CS)

Stema judetului Caras-Severin.png
Anina.JPG
Localităţi componente
Steierdorf
Atestare 1773
Populaţie 9.167 locuitori
Pagină web http://www.anina.ro/

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Anina este un oraş minier în judeţul Caraş-Severin, situat în munţii Aninei din zona Banatului Montan, la circa 34 km sud de municipiul Reşiţa. Are în componenţa sa localitatea Steierdorf.

Istorie

Semne de locuire pe teritoriul Aninei, din neolitic şi până în epoca bronzului, vorbesc despre locuirea străveche a acestui teritoriu. Oraşul propriu-zis s-a întemeiat relativ recent faţă de localităţile mult mai vechi din Banat. Anul 1773, în perioada stăpânirii habsburgice a Banatului, este considerat anul de naştere al oraşului Anina. La 24 iunie 1773 au sosit pe aceste meleaguri 34 de familii aduse din Austria cu scopul de exploata pădurile şi a produce mangan necesar dezvoltării metalurgiei din Oraviţa, situată la 20 km sud-vest. Aşadar a fost o colonie austriacă, la care sau adăugat valuri succesive de noi colonişti, majoritatea germani.

Începând cu anul 1790 s-a început exploatarea huilei, dar abia din a doua jumătate a secolului XIX (pe la 1862), se trece la exploatarea sistematică a cărbunelui şi la o dezvoltare susţinută a aşezării. Se înfiinţează cuptoare de cocs, furnale, turnătorii de fier şi o fabrică de cărămidă refractară. Pentru un timp dezvoltarea sa a fost foarte rapidă, până când Reşiţa s-a impus ca pol industrial în zonă, moment în care creşterea Aninei a stagnat, oraşul profilându-se mai mult pe extragerea cărbunelui.

Anina a fost declarată oraş în anul 1952. În perioada comunistă a trecut printr-o perioadă de dezvoltare susţinută, după coordonatele economiei de tip centralizat. Industria s-a dezvoltat iar numărul locuitorilor a atins un maxim de circa 14.000 locuitori (1966). După căderea comunismului şi a sistemului economic centralizat în 1990, Anina a înregistrat un regres considerabil. Germanii au emigrat în masă iar industria mare s-a restructurat sau s-a închis, rezultând un număr mare de locuitori fără locuri de muncă, nevoiţi să părăsească oraşul.

Demografie

La recensământul din 2002 au fost înregistraţi 9.167 locuitori, din care 7.992 români, 763 germani, 200 maghiari şi 212 de alte etnii.

Bibliografie

  • Varga, E., Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naţionalitate, jud. Caraş-Severin 1880 - 2002, [1]
  • Vlăsceanu, Gheorghe, Oraşele României, Editura Odeon, Bucureşti 1998, ISBN 973-9008-69-0