Anton Mocioni

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Anton Mocioni
Anton Mocioni.jpg
Naţionalitate român
Născut 16 ianuarie 1816
Decedat 6 decembrie 1890
Ocupaţie politician

Anton Mocioni (n. 16 ianuarie 1816 - d. 6 decembrie 1890), ofiţer, politician, deputat în parlamentul de la Budapesta, fondator al băncii „Albina” din Sibiu.

Biografie

S-a născut la 16 ianuarie 1816, în ramura de Foeni a familiei Mocioni, fiind al treilea din cei nouă copii ai lui Ioan Mocioni şi Iuliana Panaiot. Studiile superioare le-a făcut la Budapesta, apoi a intrat în armată. În 1841 s-a căsătorit cu văduva Iosefina Sztáray, (născută baroneasă Brudern) şi a părăsit serviciul militar. S-a ocupat un timp exclusiv de administrarea moşiilor de la Prisaca şi Verpelet din Ungaria de Nord. În 1858 a cumpărat domeniul de la Bulci şi mai apoi cel de la Curtici, în judeţul Arad.

Alături de ceilalţi membrii ai familiei Mocioni, se implică în viaţa politică a românilor. Este ales deputat în 1865 în circumscripţia electorală de la Şiria. Popularitatea sa l-a ajutat să reînnoiască mandatul în 1872, în ciuda manevrelor guvernamentale. La alegerile din 1875 nu obţine mandatul datorită obstacolelor impuse de politica guvernului lui Colomon Tisza, supranumit „zdrobitorul de naţionalităţi”. Ca urmare a acestui eşec ia calea pasivismului adoptată şi de nepotul său Alexandru Mocioni.

„Frunză verde de săcară
Aidaţi, fraţi, s’alegem iară
Pe Mocioni din Banat
Să ne fie ablegat.
Nu ne treabă renegat,
Ci român adevărat.”
(Din campania pentru alegerea lui Mocioni ca deputat de Şiria)

Deputat timp de 10 ani în parlamentul de la Budapsta, a fost preşedinte al Clubului parlamentar al naţionalităţilor, s-a constituit drept portavoce a doleanţelor naţionale. Împreună cu Vincenţiu Babeş a dus o campanie de restabilire a solidarităţii naţionale în rândul fruntaşilor români din Ungaria.

A fost membru în toate congresele naţionale bisericeşti din Banat, împreună cu fratele său Andrei Mocioni a făcut parte din delegaţia care a făcut demersurile pentru despărţirea ierarhică de biserica sârbească. A fost director şi susţinător material al Asociaţiei naţionale din Arad, a sprijinit aşezămintele de cultură. A participat la înfiinţarea băncii „Albina” din Sibiu, instituţie care a stat la temelia organizării economice şi financiare a românilor ardeleni.

A avut doi copii: Zeno (1842-1905) şi Victor (1845 - 1904). A decedat la 6 decembrie 1890.

Bibliografie

  • Botiş, Teodor, Monografia familiei Mocioni, Bucureşti 1939, reeditare Editura Mirton, Timişoara, 2003