Arcidava

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Arcidava (sau Argidava, Arghidava, Arcidaba, Recidiva) a fost o cetate dacă şi castru roman pe drumul imperial de la Lederata la Tibiscum, pe locul unde se găseşte astăzi satul Vărădia, lângă Oraviţa, judeţul Caraş-Severin. Numele ei este menţionat de Ptolemeu, de geograful din Ravenna şi se găseşte menţionată şi pe Tabula Peningeriana. Toponimul este de origine dacă, după cum o atestă terminaţia „dava”, denumirea dacă pentru „loc întărit”.

Arcidava era reşedinţa obişnuită a regelui Burebista. Romanii au construit aici un castru militar, în apropierea căruia s-a dezvoltat şi o aşezare civilă. Cercetările arheologice au scos la iveală din perioada romană o ceramică de factură autohtonă, ceea ce conduce la concluzia că dacii au continuat să locuiască aici şi sub stăpânirea romană.

În timpul lui Iustinian (527-565), cetatea se mai numea şi Recidiva. Cetatea a fost descoperită în 1881 de arheologul maghiar Carol Torma, care a identificat definitiv Arcidava cu aşezarea de la Vărădia.

Bibliografie

  • Academia Republicii Socialiste România, Dicţionar Enciclopedic. vol I, editura Politică, Bucureşti, 1962
  • Preda, Constantin (coord.), Enciclopedia arheologiei şi istoriei vechi a României vol.1, Editura Enciclopedică, Bucureşti 1994 ISBN 973-45-0044-9
  • Simu, Traian, Drumuri şi cetăţi romane în Banat, Tipografia Naţională, Lugoj 1924

Vedeţi şi