Aurel Peteanu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Aurel Peteanu
Aurel Peteanu.jpg
Născut 12 august 1887, Surducu Mare, jud. Caraş-Severin
Decedat 1961
Ocupaţie publicist

Aurel E. Peteanu (n. 12 august 1887, Surducu Mare, judeţul Caraş-Severin - d. 1961), publicist bănăţean, profesor, folclorist.

Biografie

A început şcoala în satul natal, apoi a continuat-o la Ticvaniul Mare, la Timişoara, Lugoj şi Beiuş. După terminarea studiilor medii a plecat la Budapesta la Facultatea de Drept, unde a urmat literele şi filosofia. A obţinut doctoratul cu teza "Poezia populară română din judeţul Caraş-Severin".

După definitivarea studiilor s-a stabilit la Lugoj, în 1919, fiind profesor la liceul „Coriolan Brediceanu”, unde a preda limba română şi latina. În paralel s-a implicat în viaţa culturală a Banatului, a colaborat la mai multe ziare şi reviste şi a cules folclor. Ca folclorist a reuşit să culeagă 750 de cântece şi texte din circa 46 de localităţi bănăţene.

Ca publicist a publicat peste 300 de articole la mai multe reviste şi ziare precum "Plugarul român", "Progresul", "Drapelul", Banatul", "Fruncea", "Neamul românesc", "Tinerimea română" sau "Luceafărul". Împreună cu compozitorul Filaret Barbu a înfiinţat la Lugoj revista "Răsunetul cultural" în 1925 şi revista "Semenicul" în 1932. A participat la înfiinţarea "Primăverii Banatului", în 1929, împreună cu membrii Societăţii de lectură "Ion Popovici-Bănăţeanul".

A fost preşedinte al despărţământului lugojean al "Astrei", membru al societăţilor culturale "Tinerimea română", "Federaţia presei din provincie", "Societatea scriitorilor români din Banat" etc.

A scris seria de volume "Din galeria marilor dispăruţi ai Banatului" dedicată unor personalităţi bănăţene precum Alexandru Mocioni, Coriolan Brediceanu, Valeriu Branişte şi Iosif Popovici. A mai scris şi broşura "Banatul pitoresc".

S-a stins din viaţă în 1961.

Bibliografie

  • Luchescu, Gheorghe, Lugojul cultural artistic, Timişoara 1975