Bărbosu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Satul
Bărbosu

Comuna Ramna
Judeţul Caraş-Severin (CS)

Stema judetului Caras-Severin.png
Colaj-barbosu-caras-severin.jpg
Atestare 1699
Populaţie 75 locuitori
Cod poştal 327311

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Bărbosu este un mic sat în comuna Ramna, judeţul Caraş-Severin. Are o populaţie de 75 locuitori (2002).

Localizare

Se situează la nord de municipiul Reşiţa, într-o zonă montană relativ izolată. La Bărbosu se ajunge pe valea Pogănişului, pe drumul județean DJ 5858 Berzovia - Fârliug, apoi pe drumul comunal DC87 care face legătura cu Valeapai.

Istorie

Trecutul îndepărtat al localităţii nu se cunoaşte. Prima dată când apare în documente o menţionare legată de această aşezare se întâmplă la sfârşitul secolului XVII, astfel că anul de primă atestare documentară este considerat anul 1699. Atunci Bărbosu se afla în proprietatea erariului (fiscul) şi se numea oficial Barbosz. Mai târziu apare în documente ca făcând parte din districtul Lugojului. Cert este că atunci când austrieci au cucerit Banatul din mâna turcilor, era locuită. Că localitatea era românească, o dovedesc şi denumirile topografice ale locului care sunt toate româneşti.

Pe harta iozefină a Banatului (1764-1785) localitatea apare cu numele de Barbossa și cu 208de familii înregistrate.

Satul bătrân era aşezat în apropiere, între păduri şi dealuri, cu casele răzleţe. Pe la 1790, pe când avea loc un amplu proces de sistematizare a satelor din Banat, vatra nouă a fost mutată pe Dealul Paului, Carpinului şi pe Buza Stuparului, unde se găseşte şi astăzi. În 1860 satul a trecut în parte în proprietatea societăţii de cale ferată austro-maghiară, apoi s-a găsit şi în proprietatea domeniilor miniere din Oraviţa.

Populaţie

În perioada interbelică avea 192 de case iar numărul de locuitori depăşea 800. După cel de-al doilea război mondial a avut loc un declin puternic accentuat. La recensământul din 2002, localitatea Bărbosu mai avea 75 de locuitori dintre care 73 români şi 2 germani.

Bibliografie

  • Lotreanu, Ioan, Monografia Banatului, Institutul de Arte Grafice „Ţara”, Timişoara, 1935
  • Varga, E., Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naţionalitate, jud. Caraş-Severin 1880 - 2002, [1]