Bătălia de la Deva (6/7 noiembrie 1784)

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Bătălia pentru Deva (6/7 noiembrie 1784). Operaţiune militară iniţiată de răsculaţii conduşi de Horea, Cloşca şi Crişan împotriva nobililor transilvăneni refugiaţi în cetatea Deva.

Incidentul din 31 octombrie 1784 de la Mesteacăn (conflict armat între ţărani şi autorităţi) a amplificat nemulţumirea ţărănimii din Transilvania. Astfel, într-un timp relativ scurt (31 octombrie/11noiembrie – 6/18 noiembrie 1784), detaşamente înarmate de ţărani au acţionat în întreg ţinutul Zarandului, în Turda, Arad şi spre Maramureş în vederea obţinerii pe cale militară a îmbunătăţirii situaţiei lor.

La 6 noiembrie 1784, ţăranii răsculaţi au pornit către cetatea Deva, unde se refugiaseră o parte dintre nobili şi funcţionari de teama poporului dezlănţuit. Aceştia sperau în intervenţia rapidă a detaşamentului de oaste imperială staţionat în cetate. În prima etapă, răsculaţii au luat în stăpânire domeniile nobiliare aflate în afara zidurilor cetăţii şi au întreprins un atac asupra taberei nobiliare de la Deva.

Replica armată a gărzii austriece a determinat retragerea în dezordine a forţelor răsculate, care au căutat, în noaptea de 6/7 noiembrie 1784, o soluţie în vederea rezolvării nemulţumirilor lor. Tentativa de cucerire a cetăţii a fost reluată a doua zi şi s-a soldat cu respingerea atacului ţăranilor răsculaţi. Conducerea acţiunii ofensive a fost asigurată de Anghel Mârza din Hondol, ajutat de Toader Mârza şi Ioan Vurmeşan. Superioritatea echipamentului militar deţinut de husarii gărzii imperiale şi armele de foc ale nobililor au favorizat înfrângerea ţăranilor.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia bătăliilor din istoria românilor, Editura Meronia, Bucureşti, 2011