Bătălia de la Nămoloasa (20 – 25 iulie 1917)

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Bătălia de la Nămoloasa (20 – 25 iulie 1917). Acţiuni derulate printr-un intens bombardament de artilerie între trupele române şi cele ale Puterilor Centrale, în timpul Primului Război Mondial. Parte a planului de lansare a unei ofensive româno-ruse împotriva poziţiilor inamice, episodul reprezintă prima manifestare operaţională de amploare a armatei române după finalizarea pregătirilor ce au avut loc în prima jumătate a anului 1917 (refacerea din Moldova).

Beneficiind de superioritate numerică, trupele româno-ruse lansează, în dimineaţa zilei de 20 iulie 1917, un impresionant tir de artilerie. Timp de trei zile au fost aruncate asupra poziţiilor inamice cantităţi impresionante de proiectile (170 000) cu impact nimicitor asupra fortificaţiilor din zona Nămoloasa (judeţul Galaţi). Acestea au fost dublate de atacuri false lansate de trupele române, menite să distragă atenţia inamicului de la adevăratul obiectiv al acţiunilor.

În ciuda pregătirii temeinice a ofensivei, defecţiunea trupelor ruse generată de schimbările politice, dar şi a înfrângerilor suferite de acestea pe alte teatre de operaţiuni (Galiţia şi Bucovina), au condus la anularea ofensivei. De cealaltă parte, trupele inamice renunţă la orice acţiune ofensivă datorită victoriei înregistrată de armata română la Mărăşti, ceea ce determină redislocarea de trupe germane în acest sector.


Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia bătăliilor din istoria românilor, Editura Meronia, Bucureşti 2011