Banca Agrară din Cluj

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Acţiune emisă în 1921 de Banca Agrară din Cluj

Banca Agrară din Cluj a fost o bancă înfiinţată în 1920. Avea sucursale la Timişoara, Beiuş sau Lipova. L-a avut ca preşedinte al consiliului de administraţie pe Octavian Goga.

Înfiinţarea

Proiectul privind înfiinţarea unei bănci agrare în Transilvania a fost pentru prima dată dezbătut pe data de 11 august 1919, la a 20-a şedinţă a lucrărilor Marelui Sfat Naţional din Transilvania. Cel care a prezentat raportul privind înfiinţarea Băncii a fost Ion I. Lapedatu. Conform proiectului, Banca urma să aibă ca scop apărarea intereselor social-economice ale populaţiei din Transilvania şi urma să acorde credite ipotecare şi agricole avantajoase (împrumuturi cu o dobândă de numai 4%). Totodată, celelalte bănci aveau datoria să susţină Banca Agrară în amplul proces de înfăptuire a reformei agrare. Proiectul a fost adoptat, iar pe data de 12 septembrie 1919, Consiliul Dirigent a emis decretul-lege 4167 pentru înfiinţarea Băncii Agrare. Oficial, Banca va lua fiinţă la data de 10 ianuarie 1920 la Cluj.

Banca şi reforma agrară

Statul a privilegiat acest institut de credit pentru finanţarea reformei agricole în Ardeal. La înfiinţare au fost stabilite clar atribuţiile financiare pe care urma să le aibă banca în operaţiunile de reformă agrară, capitalul social de care avea să dispună, precum şi modalitate prin care statul avea să-l efectueze asupra instituţiei. Statul a avut un comisar guvernamental însărcinat cu supravegherea băncii. În acelaşi timp,

În perioada 1920-1922, Banca Agrară a avut o activitate foarte bogată şi profitabilă. În 1922, la putere au venit liberalii, iar în 1923 guvernul liberal a emis un decret prin care i-a luat băncii privilegiul de participare la reforma agrară. Dar banca a intentat proces statului şi în 1927 a căzut la înţelegere cu statul să primească 65 milioane lei despăgubiri. După o perioadă de criză, Banca Agrară s-a consolidat şi s-a transformat într-una din cele mai importante instituţii financiare din Transilvania interbelică.

Bibliografie

  • Enciclopedia Minerva, Cluj, 1929
  • Pop, Marin, Marele Sfat Naţional - Parlamentul provizoriu al Transilvaniei după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, în Caiete Silvane, 2008 [1]