Biserica Reformată-Calvină din Turda-Veche

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Biserica Reformată-Calvină din Turda-Veche
TurdaBisRefCalvTV.jpg
Biserica Reformată-Calvină din Turda-Veche
Localitate Turda
Adresa str. Haşdeu nr. 1

Biserica Reformată-Calvină din Turda-Veche, cel mai vechi monument păstrat din municipiul Turda, este situată în centrul oraşului şi a fost construită la începutul secolului al XV-lea, pe vremea regelui maghiar Sigismund de Luxemburg (1387-1437), pe amplasamentul unei biserici mai vechi.

Casa parohială a Bisericii Reformate-Calvine din Turda-Veche se găseşte în clădirea de pe str. Dr. Ioan Raţiu nr. 44 (totodată Casa memorială Petöfi Sandor din Turda).

Istoric

Biserica veche

Prima biserică pe acest loc a fost de rit romano-catolic, construită în secolul al XIV-lea, cu hramul „Sf. Maria“. Această primă biserică este menţionată într-un vechi registru papal de impozite din anul 1332, ca fiind condusă de preotul Peter din „Antiqua Thorda” („Turda-Veche”). Clădirea vechii biserici a fost alcătuită dintr-o sală cu un turn (plasat pe latura de sud) şi un cor (plasat pe latura de est).

Biserica actuală

Biserica a doua, ridicată pe vremea regelui Sigismund de Luxemburg în jurul anului 1400 (actuala biserică), a fost concepută în stil gotic, având o singură navă, în lungime de 26 m, lăţime 8,5 m şi o înălţime de 16 m. Iniţial a fost mai lungă cu cca 5-10 m, având spre est (spre centrul oraşului) obişnuitul cor, cu bolţi ogivale în cruce, cor demolat odată cu construcţia fortificaţiei împrejmuitoare (biserica nu mai încăpea în cadrul zidurilor de apărare, fiind plasată de-a curmezişul faţă de fortăreaţă). Corul a trebuit să fie sacrificat pe o lungime de 5-10 m. Aşa se explică aspectul neobişnuit şi inestetic al laturii de est al bisericii, lipsită de cor şi de obişnuitul portal gotic. În locul corului demolat, a fost ridicat în secolul al XVII-lea, pe noul zid de apărare, un turn cu clopot, care s-a prăbuşit în anul 1862 (cauza: fundaţia necorespunzătoare a turnului). Turnul nou, cu ceas, are o înălţime de 60 m şi a fost construit între anii 1904-1906.

Faţadele de vest şi de nord ale bisericii sunt cele mai bine conservate. Faţada de vest, cu intrarea încadrata de un portal ornamentat, prezintă elemente de stil gotic de la începutul secolului al XV-lea. În axa faţadei de vest se găseşte un portal, terminat în arc frânt. Portalul vestic este decorat cu motive de frunze de stejar. Faţada de nord prezintă cinci contraforturi si un portal secundar.

Interiorul bisericii a fost deteriorat în urma unui incendiu, în secolul al XVII-lea. Ornamentaţia interioară este în cea mai mare parte opera refacerilor ulterioare.

Biserica, iniţial romano-catolică, a trecut forţat în anul 1564 la confesiunea reformată-calvină.

Biserica este înscrisă pe lista monumentelor istorice ale judeţului Cluj (2004) [1].

Bibliografie

  • Orbán Balázs, Torda város és környéke ("Oraşul Turda şi împrejurimile sale"), Budapesta, 1889
  • Camil Mureşan, Monumente istorice din Turda, Editura Meridiane, 1968, Bucureşti
  • Primăria Turda, Turda - 20 de secole de istorie, 1999
  • Valentin Vişinescu, Pagini de istorie şi cultură turdeană, Editura Promedia Plus, Cluj-Napoca, 1999, ISBN 973-92-75-04-9
  • Judeţul Cluj - trecut şi prezent, Editura ProfImage, Cluj-Napoca, 2003
  • Violeta Nicula, Turda - Date istorice şi obiective turistice, Editura Triade, Cluj-Napoca, ISBN 973-9196-72-4

Note

  1. http://www.cultura.ro/sectiuni/Patrimoniu/Monumente/lista/cluj.pdf