Bolvaşniţa

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Satul
Bolvaşniţa

Comuna Bolvaşniţa
Judeţul Caraş-Severin (CS)

Stema judetului Caras-Severin.png
Atestare 1376
Populaţie 519 locuitori
Cod poştal 327035

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Bolvaşniţa este un sat în judeţul Caraş-Severin, centrul administrativ al comunei cu acelaşi nume. Are o populaţie de 519 locuitori (2002).

Localizare

Se situează la sud de municipiul Caransebeş, la poalele vestice ale Muntelui Mic, pe valea pârâului Bolvaşniţa. Localitatea este traversată de drumul comunal Valea Timişului - Vârciorova, se leagă de drumul naţional DN6 în Valea Timişului. Distanţa faţă de municipiul Caransebeş este de circa 15 km.

Istorie

Conform Enciclopediei geografice a României a lui Dan Ghinea, prima atestare documentară a Bolvaşniţei datează din anul 1376. O altă atestare documentară[1] consemnează anul 1447, când are loc o punere în posesie a lui Nicolae Bizerea pe moşiile Bezna şi Pristian, la care participă şi vecinul Luca de Bolvaşniţa. Apoi, de-a lungul Evului Mediu în care satele erau proprietatea unui stăpân feudal, urmează o serie întreagă de proprietari ai moşiei de Bolvaşniţa, menţionaţi în diferite documente (la 1495, 1515, 1561, 1582).

La conscrierea (recensământul) din 1680-1700, Bolvaşniţa apare menţionată printre celelalte 35 de comune care aparţineau de plutonul grăniceresc al Jupalnicului. Astfel se poate şti cu siguranţă că localitatea s-a păstrat locuită de-a lungul perioadei otomane. Ultimul episod legat de turci s-a desfăşurat în războiul turcesc din 1788. Atunci satul a fost incendiat şi ca urmare a trebuit reconstruit. Dacă înainte era un sat răsfirat, cu case răzleţe, reconstruirea s-a făcut după standardele austriece, cu case concentrate şi străzi regulate. Locul unde s-a aflat vatra veche a satului a rămas cunoscut sub numele Satul Bătrân şi acolo se mai vedeau la începutul secolului XX rămăşiţele vechii biserici.

Populaţie

La recensământul din 2002, localitatea Bolvaşniţa avea 519 locuitori, dintre care 517 români şi 2 ucraineni.

Bibliografie

  • Ghinea, Dan, Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2000
  • Lotreanu, Ioan, Monografia Banatului, Institutul de Arte Grafice „Ţara”, Timişoara, 1935
  • Varga, E., Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naţionalitate, jud. Caraş-Severin 1880 - 2002, [1]

Note

  1. Lotreanu, p.80