Caius Brediceanu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Caius Brediceanu
Caius Brediceanu.jpg
Născut 25 aprilie 1879, Lugoj
Decedat 1953
Ocupaţie politician, diplomat
 
Stema Romaniei.png
 Ministru de stat pentru Ardeal şi Banat
Mandat
1921
Partide Partidul Naţional Ţărănesc

Caius Brediceanu (n. 25 aprilie 1879, Lugoj - d. 1953), politician, diplomat, participant la Marea Unire, membru al Marelui Sfat Naţional din Transilvania, delegat al României la Conferinţa de Pace de la Paris, Ministru de Stat pentru Ardeal şi Banat, deputat în două legislaturi, ambasador al României la Rio de Janeiro, Vatican şi Viena.

Biografie

S-a născut la Lugoj, al doilea fiu al marelui avocat şi politician Coriolan Brediceanu. Studiile le-a început la Lugoj, apoi le-a continuat la Gimnaziul german din Sebeş, Liceul german din Sibiu, iar ultimele două clase le-a terminat la Bucureşti şi Iaşi. În 1896 s-a înscris la Facultatea de Medicină din Viena, dar a abandonat-o rapid în favoarea Facultăţii de Drept a Universităţii din Viena, de unde a obţinut doctoratul în drept şi în ştiinţe politice. În paralel, a urmat şi cursurile de filosofie la Universitatea din Paris.

Alexandru Vaida-Voevod şi Caius Brediceanu, Paris, 1919

Terminate studiile, tânărul Caius Brediceanu s-a întors în Banat şi s-a îmbarcat în cariera politică. S-a înscris mai întâi în mişcarea naţională, sprijinind candidatura tatălui său. A participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, unde a fost desemnat notar al istoricei şedinţe din Sala Unirii. A fost ales membru în Marele Sfat Naţional Român. În 1919 a fost numit subsecretar de stat la Ministerul de Externe şi a fost ales delegat al României la Conferinţa de Pace de la Paris, reprezentând interesele Banatului.

În 1921 a intrat în guvernul lui Take Ionescu, cu funcţia de Ministru de Stat pentru Ardeal şi Banat. Brediceanu a reprezentat o premieră, el fiind de fapt primul ministru bănăţean din România Mare. Mai departe a luat calea diplomaţiei, fiind numit ministru plenipotenţiar la Rio de Janeiro, în relaţia cu Argentina, Brazilia şi Chile. În 1927 a fost numit ambasador la Vatican. Între 1930-1931 a fost ministru plenipotenţiar în Austria. În ţară, a fost ales deputat în 1919 şi între 1926 - 1927. A fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc.

S-a stins din viaţă în 1953.

Bibliografie

  • Lucian Predescu, Enciclopedia României. Cugetarea, Editura Saeculum, Bucureşti 1999 ISBN 973-9399-03-7

Legături externe