Cantafabule

de la Enciclopedia României

(Redirecționat de la Cantofabule)
Salt la: navigare, căutare
Coperta discului
Interiorul coperţii

Cantofabule reprezintă primul dublu LP al formaţiei Phoenix. Acesta a fost editat în 1975, la casa de discuri „Electrecord”. Numele a fost greşit ortografiat pe copertă, cel corect fiind „Cantafabule”. Această eroare a fost perpetuată şi la reeditarea albumului, în 1992, iar ediţia piratată în Belgia (1993), care avea aceeaşi copertă însă pe o nuanţă roşiatică, a fost cunoscută internaţional sub numele de „Cant of a Bule”. Eroarea a fost corectată abia la apariţia CD-ului Cantafabule - Bestiar, în 1996, şi la reeditarea oficială a Electrecordului, în 2008. Ultima ediţie, în format digipack, are unele piese unite între ele.

Coperta originală a fost cenzurată, ceea ce s-a putut vedea pe cea din 1975 fiind de fapt interiorul iniţial, proiectat de acelaşi cuplu Lili şi Valeriu Sepi. Ea a fost reconstituită pe CD-ul din 1996 de către Nicolae Covaci. Textul de prezentare a aparţinut lui Adrian Păunescu, însă a fost scos la reeditarea din 1992. Concertele de promovare a dublului LP s-au numit „Însă eu...” şi au avut, ca elemente inedite, caprele de lemn ale lui Valeriu Sepi şi, după ce Covaci a renunţat la Ovidiu Lipan, ceata dubaşilor din Brăneşti. Piesele de pe album au fost compuse de către Nicolae Covaci şi Josef Kappl, probabil cu colaborarea lui Mircea Baniciu şi Ovidiu Lipan la prima şi ultima piesă, iar versurile au fost scrise integral de către tandemul Şerban Foarţă - Andrei Ujică. Este momentul aducerii în formaţie a lui Ovidiu Lipan, în locul lui Costin Petrescu (cel care, în concepţia lui Nicu Covaci, nu reuşea să imprime forţa necesară pieselor), după o scurtă încercare cu toboşarul de jazz Eugen Gondi.

Ideea

Conceptul albumului a plecat de la un Bestiar din secolul al XIV-lea găsit de Andrei Ujică. Bestiarele erau cărţi în care se evocau animalele de origine fabuloasă, simbolizând forţele binelui şi ale răului.

„Ne-am gândit pentru început la nişte formule magice de incantare a spiritelor. Un fel de invocaţie. Sunt chemate duhurile acestor animale simbolice şi ele încep să apară, la început cele mai mici şi mai nevinovate, cum ar fi Scarabeul şi Inorogul, pe urmă restul, Delfinul şi cele periculoase. La o vreme, toate acestea intră înr-un fel de conflict, Zoomahia, şi totul se termină sugerând începutul unui nou ciclu al existenţei, la un nivel superior, printr-un imn dedicat Phoenixului, simbolul renaşterii şi al existenţei veşnice.”
(Andrei Ujică)
„Ceea ce era foarte important pentru noi, printre altele, era faptul că reuşeam să introducem, într-un fel pe sub uşă, ca mesaj subliminal, în mentalitatea publicului tânăr, un fel de animale complet uitate, un insolit, dar nu arbitrar, ci de factură canonică, să reactualizăm, într-o mentalitate mai mult sau mai puţin superficială, nişte sensuri arhaice, preexistente. Formaţia a răspuns în acelaşi sens, arhaizându-şi muzica, realizând o extraordinară combinaţie de rock-ul contemporan cu moduri mai mult sau mai puţin arhaice. Aceste animale fantastice erau de pretutindeni, există un cosmopolitism intrinsec, spaţial şi temporal, un fel de sincretism, chiar la modul alexandrin. E o operaţie uşor alchimică. Există nişte simboluri christice la [pasărea] Phoenix, ceea ce a produs un impact mai mare decât ceea ce se luase în calculul iniţial, impactul muzicii respective faţă de «tânăra gardă».”
(Şerban Foarţă)

Melodiile fuseseră în bună parte compuse în iarna lui 1974-1975 la cabana de pe Muntele Semenic.

Spectacolul

Spectacolele de promovare s-au intitulat „Însă eu...” si s-au desfăşurat în bună parte clandestin, pe stadioane, formaţia fiind la acea oră interzisă oficial. Concepţia şi regia spectacolului au aparţinut lui Nicolae Covaci şi lui Dan Chişu, care a realizat costumaţia şi măştile împreună cu mama lui Covaci. Fiecare dintre membri formaţiei reprezenta un animal fabulos (de exemplu Baniciu era Inorogul, Covaci - Bourul, iar Ovidiu Lipan - Balaurul) şi purta un machiaj deosebit pe faţă. Au fost folosite o serie de materiale şi soluţii inedite pentru a putea crea acele costume de scenă. Ulterior renunţării la serviciile lui Ovidiu Lipan şi ale lui Günther Reininger, soluţia a fost cooptarea dubaşilor din Brăneşti şi a lui Erlend Krauser la vioară şi chitară electrică. Ultima schimbare a adus în locul dubaşilor brăneşteni, care deja aveau probleme din pricina autorităţilor, a voluntarilor studenţi, fiecare realizându-şi singur costumaţia de scenă şi „duba” în care urma să bată.

Piese

Discul 1, partea A:

 1. Invocaţie
 2. Norocul Inorogului
 3. Scara scarabeului

Discul 1, partea B:

 1. Delfinul, dulce dulful nostru
 2. Uciderea balaurului
 3. Ştima casei
 4. Pasărea calandrinon

Discul 2, partea A:

 1. Filip şi cerbul
 2. Vasiliscul şi Aspida
 3. Sirena
 4. Pasărea Roc...k And Roll

Discul 2, partea B:

 1. Cîntic-lu a cucuveauă-liei
 2. Zoomahia
 3. Phoenix

Componenţa formaţiei

Recită: Florian Pittiş

Reeditări

Bibliografie

 • Nicolae Covaci - „Phoenix, însă eu...”, Editura Nemira, Bucureşti, 1994.

Legături externe


Discografia formaţiei Phoenix
În România
(1962 - 1977)
[Vremuri] • [Floarea stâncilor] • Cei ce ne-au dat nume • [Meşterul Manole] • Mugur de fluierCantafabule
În Germania
(1977 - 1990)
TranssylvaniaBallade For You/The LarkTuareg/Mr. G's PromisesTuaregCiocârlia/Perestroika
În România
(din 1991)
Remember PhoenixSymPhoenix/TimişoaraEvergreensCantafabule - BestiarAniversare 35Vremuri, anii 60...Ora-HoraÎn umbra marelui ursÎn umbra marelui U.R.S.S.Baba Novak
Albume video Ora-HoraPhoenix Tour 2006 - Baba NovakLive at Sala Palatului
Albume neoficiale Phoenix (1)Phoenix (2)Cant of a BulePasărea RockMusic HeritageEmpire of VampiresGo West45 ani de muzichieMuzică de colecţie vol. 68 - Phoenix
Alte apariţii Formaţii de muzică pop 1Bratislavská Lýra '73Folk, Lied, Song – Nachwuchs Festival '80NDR - HörFest 87East meets WestClub A - The Best OfRockadaMuzică de colecţie vol. 26 - Cântece interzise/Cenzurat
Colaborări Back to the future
Proiecte needitate oficial Omul 36/80Meşterul Manole (opera)Empire of VampiresCantafabule remixIn the Shadow of the Big Bear
Index de piese • • • Piese neapărute pe nici un album • • • Muzică pentru filme • • • Filmări şi videoclipuri