Carl Schuchhardt

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Carl Schuchhardt
Replace this image male.png
Naţionalitate german
Născut 6 august 1859
Decedat 7 decembrie 1943
Ocupaţie arheolog

Carl Schuchhardt (n. 6 august 1859 - d. 7 decembrie 1943) a fost un arheolog german care a efectuat cercetări arheologice în România.

Biografie

Carl Schuchhardt a studiat filologia clasică, limbile moderne şi arheologia la universităţile din Leipzig, Göttingen şi Heidelberg. După anul 1882 a activat ca şi învăţător, fiind recomandat pentru o bursă de către renumitul arheolog german Theodor Mommsen (1817-1903), care s-a ocupat printre altele şi cu studiul unor artefacte provenind din România (tăbliţele cerate romane descoperite în minele de aur din Munţii Apuseni). Cu această bursă, Schuchhardt va călători în anii 1886-1887 în Grecia şi Asia Mică, participând la săpături arheologice.

În anii 1884-1885 şi 1898, Schuchhardt a efectuat cercetări de teren în România. El a cercetat valurile de pământ care se află în mijlocul Dobrogei, rezultatele obţinute prezentându-le în două studii, publicate în reviste arheologice germane. Aceste cercetări, coroborate cu cele ale cercetătorului român Grigore Tocilescu, au contribuit esenţial la topografierea celor trei valuri de pământ din Dobrogea şi la formularea unor ipoteze privind datarea lor în timp.

În timpul Primului Război Mondial, Schuchhardt a fost mobilizat în armata germană ca şi ofiţer în rezervă. După ocuparea României (cu excepţia Moldovei) de către Puterile Centrale la sfârşitul anului 1916, el a ajuns în anul următor în ţară. Folosindu-se de logistica armatei germane, Schuchhardt a efectuat cercetări de anvergură de-a lungul valurilor de pământ din Dobrogea, în toamna anului 1917 şi în primăvara anului 1918. A executat săpături arheologice în câteva dintre castrele aşa-numitului "val de piatră" şi ale valului de pământ. Tot el a realizat şi fotografierea din avion a valurilor de pământ, probabil una dintre primele aplicaţii din lume ale fotografiei aeriene în arheologie. Fotografiile efectuate de Schuchhardt în timpul Primului Război Mondial au fost păstrate în arhiva Institutului Arheologic German. În anul 1978, aceste fotografii din anul 1918 au fost folosite de arheologul român Ioana Bogdan-Cătăniciu în vederea realizării unui studiu despre aceste valuri de pământ, fiind comparate cu fotografii aeriene realizate între anii 1959-1970. Studiul a rămas nepublicat până în anul 1996, din raţiuni de secret militar. Importanţa fotografiilor aeriene din anul 1918 rezidă în faptul că în deceniile care au urmat, valurile de pământ au fost serios afectate de lucrările agricole şi de construcţia Canalului Dunăre-Marea Neagră.

Bibliografie

  • *** - 90 ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, Editura Militară, Bucureşti, 2007