Carol O'Donell

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Carol O'Donell
Replace this image male.png
Alte nume Karl O'Donnell Graf von Tyrconnel
Naţionalitate irlandez
Născut 1715, Spania
Decedat 31 ianuarie 1771, Viena, Austria
Mormânt la Viena, Austria
Ocupaţie general, preşedinte al guvernului Transilvaniei
Religie catolică
Căsătorit cu nu a fost căsătorit
Copii nu a avut

Carol Claudiu O'Donell, conte de Tyrconnel (n. 1715, Spania - d. 26 martie 1771, Viena, Austria) a fost general-comandant, comisar imperial şi preşedinte al guvernului Transilvaniei între anii 1767-1770, pe vremea când această provincie se găsea sub stăpânirea austriecilor.

Originea şi familia

Provenea dintr-o familie nobile irlandeze din comitatul Tyrconnel, Irlanda. Un strămoş s-a stabilit în Spania, unde s-a născut şi Carol Claudiu.

Nu a fost căsătorit şi nu a avut urmaşi.

Activitatea

A intrat în serviciul Austriei în anul 1736, iar la terminarea războiului austro-turc din anii 1737-1738 ajunsese deja la gradul de maior. La 45 ani a ajuns la gradul de general. Cel mai mult s-a evidenţiat în războiul de 7 ani.

În 1765 a primit gradul de inspector general de cavalerie.

A fost numit general-comandant şi comisar imperial în Transilvania în luna noiembrie 1767. După doar o lună, la 14 decembrie 1767, împărăteasa Maria Tereza a decis să îi acorde şi funcţia de preşedinte al guvernului Transilvaniei. A avut ca sarcină ocrotirea religiei catolice şi protejarea saşilor din Transilvania, întocmai ca predecesorul său, generalul Andrei Hadik.

La 27 martie 1768 a sosit la Sibiu.

În timpul guvernării sale a cerut împărătesei Austriei un episcop ortodox pentru românii din Transilvania, care putea fi folosit pentru a controla românii în sensul dorit de austrieci.

A luat anumite măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei economice a unor categorii sociale sărace, a înfiinţat la Sibiu un orfelinat, copii de aici urmând a fi catolicizaţi toţi, indiferent de religia iniţială a lor.

La 30 ianuarie 1770 a fost demis din funcţia de comandant al trupelor din Transilvania, iar la 28 septembrie 1770 i s-a ordonat să se întoarcă la Viena.

La 31 ianuarie 1771 a fost pensionat.

Moartea

A murit la 26 martie 1771 la Viena, unde a şi fost îngropat.

Bibliografie

  • Anuarul Institutului de Istorie Naţională Cluj, nr. IX, Tipografia "Cartea Românească din Cluj", Sibiu, 1944