Carol Popp de Szathmári

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Carol Popp de Szathmári
Carol Popp de Szathmary - Foto01- fata.jpg
Născut 1 noiembrie 1812, Cluj
Decedat 3 iunie 1887, Bucureşti
Ocupaţie grafician, fotograf

Carol Popp de Szathmári (n. 1 noiembrie 1812, Cluj-Napoca - d. 3 iunie 1887) a fost un pictor şi grafician român, primul fotograf român de artă.

Biografie

S-a stabilit la Bucureşti după 1830 şi a fost pictorul şi fotograful curţii domneşti din Muntenia. A realizat prima sa fotografie în 1848. Primele studii le-a făcut în Transilvania, apoi (1853) a lucrat cu A. Chladek la Pesta.

În 1854, în timpul războiului Crimeei, a realizat peste 200 de fotografii pe care le-a publicat într-un album dedicat. Acest album a constituit o revelaţie pentru Europa, întrucât surprindea pentru prima dată scene de război „pe viu”, multe dintre fotografii find realizate direct pe câmpul de bătălie. Exemplare ale acestui album au ajuns la împăratul Napoleon III, la regina Victoria şi împăratul Franz Josef (care l-au şi decorat), ducelui de Saxa-Weimar şi altor personalităţi. O copie avea să ajungă la Expoziţia internaţională de la Paris. Din păcate nicio copie nu s-a păstrat până astăzi, din tot albumul mai existând doar 9 clişee.

A întreprins numeroase călătorii în ţară şi străinătate, de unde a adus numeroase imagini pitoreşti cu caracter de reportaj, dintre care cele executate în acuarelă se disting prin vervă, spontaneitate şi poezie. În pictură, limbajul său este migălos şi greoi, dar vădind acelaşi spirit de observaţie ascuţit, mai ales în scenele reprezentând bâlciuri sau târguri. Ca litograf, Szathmári a lăsat un Album cu vederi din Transilvania (1841), portretele deputaţilor transilvăneni în Dietă.

În 1860 a realizat o hartă topografică a ţării. Opera sa mai cuprinde cromolitografii şi acuarele înfăţişând tipuri şi porturi populare cu un caracter exclusiv documentar. A obţinut numeroase premii la expoziţiile universale de fotografie la care a participat din 1855 până în 1873. În 1867 a primit la Paris menţiunea de onoare pentru colecţia sa de vederi stereoscopice din România. S-a preocupat şi de heraldică, realizând desenele unora dintre proiectele de stemă a Principatelor Unite.

Bibliografie

  • Academia Republicii Populare Române, Dicţionar Enciclopedic Român, Editura Politică, Bucureşti, 1962-1964
  • Săvulescu, C., Primul fotoreporter de război?, în Magazin Istoric, nr. 12 (81), decembrie 1973