Catedrala Mitropolitană din Timişoara

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Catedrala Mitropolitană din Timişoara
CatedralaMitropolitanaTimisoara.JPG
Profilul bisericii
Confesiune ortodoxă
Hram Trei Ierarhi
Tip Catedrală în stilul mănăstirilor nord-moldovenşti
Data finalizării construcţiei 1940
Arhitect Ion Traianescu
Date despre biserică
Oraş Timişoara / [[]]
Lungimea bisericii 63 m
Lăţimea bisericii 32 m
Număr turle 11
Înălţime turlă 83,7 m

Catedrala Mitropolitană din Timişoara este cel mai mare edificiu religios din Timişoara, catedrală a Mitropoliei Banatului, cu hramul "Trei Ierarhi". A fost construită între 1936 şi 1940 şi este un veritabil simbol al oraşului.

Istoric

Istoria edificiului este strâns legată de anul 1919 când, pe data de 28 iulie, Banatul se uneşte cu România. Noua administraţie românească reia firul ortodoxiei rupt în 1717[1] şi ia o serie de măsuri pentru încurajarea ortodoxiei, defavorizată de administraţia austriacă, favorabilă religiei catolice. Astfel se reînfiinţează vechea parohie din Cetate în 1926, apoi Episcopia de Timişoara în 1939, ridicată la rangul de arhiepiscopie, iar în 1947 se creează Mitropolia Banatului.

Pe acest fond se simte tot mai acută nevoia unui lăcaş central pentru credincioşii din parohia Cetate, ce frecventau mai ales biserica Sf.Ilie din cartierul Fabric şi ulterior pentru o catedrală reprezentativă, pe măsura consistentei comunităţi ortodoxe din Timişoara şi din Banatul românesc. Parohia din Cetate instituie un fond de zidire a biserici şi lansează un apel către publicul românesc pentru donaţii. În 1936 existau deja toate premisele construirii monumentului. Fondul de zidire era deja consistent, deşi suma totală necesară era imensă pentru acea vreme. Terenul necesar, situat la încrucişarea celor mai importante artere ale oraşului a foste donat de către Primărie iar proiectul bisericii era încredinţat încă din 1934 lui Ion Traianescu. Proiectul prevedea un edificiu cu o capacitate de 5.000 de persoane.

Construcţia propriu-zisă a început pe 16 martie 1936 iar în 20 decembrie s-a pus printr-o ceremonie piatra fundamentală a viitoarei Catedrale. Lucrările de construcţie s-au terminat în 1940. Clopotele şi crucile bisericii au fost sfinţite în 23 august 1938. Toate finisajele, picturile interioare şi exterioare s-au terminat însă abia în 1956 datorită celui de-al doilea război mondial.

Catedrala a fost inaugurată în anul 1946 în prezenţa Regelui Mihai şi a primului-ministru Petru Groza.

Descriere

Interiorul catedralei

Stilul arhitectural al catedralei este atât unic cât şi neobişnuit pentru un lăcaş de cult ortodox de asemenea dimensiuni. Acesta îmbină tradiţia religioasă română cu cea bizantină-moldovenească. Stilul, cu firide sub streşini, cu bolte înstelate în interior, cu discuri lăcuite într-o multitudine de culori, poate fi găsit în mănăstiri precum Cozia sau Prislop, tipice secolului al XIV-lea.

Catedrala văzută din spate

Catedrala are nu mai puţin de 11 turle din care turnul principal are 83,7 metri. Temelia este construită pe o placă imensă de beton armat, care este susţinută de peste 1.000 de piloni de beton armat, înfipţi până la 20 m adâncime sub placa de beton. Construcţia are o lungime de 63 m şi o lăţime de 32 m. Cele 7 clopote au o greutate totală de 8.000 kg şi au fost confecţionate dintr-un material adus din insulele Sumatra şi Borneo. Armonizarea lor a fost făcută de compozitorul Sabin Drăgoi. Picturile interioare şi exterioare au fost executate de pictorul Atanasie Demian.

Catedrala Mitropolitană adăposteşte la subsol o bogată colecţie de artă bisericească bănăţeană veche şi o valoroasă colecţie de icoane. De asemenea aici se află şi moaştele sfântului Ioan cel Nou de la Partoş, protectorul ortodocşilor români din Banat, fost episcop ortodox de Timişoara (1651 - 1655), venit de la Muntele Athos şi retras apoi la mănăstirea de la Partoş. Muzeul deţine 3.000 de cărţi bisericeşti rare, peste 800 de icoane şi picturi, peste 130 de obiecte bisericeşti, 10 artifacte de metal preţios, 10 veşminte, un templu, etc. Aici se găsesc manuscripte româneşti timpurii precum "Noul Testament de la Bălgrad" din 1648 sau "Cazania lui Varlaam" din 1643. Latura subsolului dinspre altar cuprinde necropola mitropoliţilor Banatului.

Bibliografie

  • Suciu, I.D., Catedrala Mitropoliei Banatului, Ed. Mitropoliei Banatului, Timişoara, 1979
  • Suciu, I.D., Monografia Mitropoliei Banatului, Ed. Mitropoliei Banatului, Timişoara, 1977, p. 236.

Note

  1. Nicolae Ilieşu, Timişoara, monografie Istorică, p.153