Checheş

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Satul
Checheş

Comuna Secaş
Judeţul Timiş (TM)

Stema judetului Timis.png
Atestare 1440
Populaţie 7 locuitori
Cod poştal 307391

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Checheş este un mic sat în judeţul Timiş, comuna Secaş. Cu o populaţie de numai 7 locuitori (2002), este un sat în pericol de dispariţie.

Localizare

Se situează în extremitatea nord-estică a judeţului Timiş, într-o zonă izolată la limita dintre judeţele Timiş şi Arad.

Istorie

Prima atestare documentară a localităţii datează din 1440, cu numele Kékes. În Evul Mediu aparţinea de cetatea Şoimoş şi de judeţul Arad, dar în perioada ocupaţiei turceşti a fost complet pustiită. Abia la mijlocul secolului al XVIII-lea a fost repopulată. Apare din nou menţionat în 1781, ca proprietate a erariului (fiscului). În apropiere s-a mai aflat un sat cu numele Kerekes, azi dispărut.

Satul a avut în ultimele secole un caracter aproape 100% românesc, nefiind afectat de colonizările care au avut loc în restul Banatului. După cel de-Al Doilea Război Mondial a început să se depopuleze, astfel că, de la aproape 800 de locuitori câţi avea în 1880, a ajuns ca după o sută de ani să fie complet depopulat. În ultimii ani s-au instalat aici câţiva locuitori, dar satul se află în continuare în pericol de dispariţie.

Populaţia

La recensământul din 2002, satul Checheş avea 7 locuitori. De menţionat că la recensământul din 1992 nu au fost înregistraţi locuitori.

Bibliografie

  • Creţan, Remus, Dicţionar toponimic şi geografico-istoric al localităţilor din judeţul Timiş, Editura Universităţii de Vest, Timişoara, 2006 ISBN 973-7608-65-8
  • Lotreanu, Ioan, Monografia Banatului, Institutul de Arte Grafice „Ţara”, Timişoara, 1935
  • Varga, E., Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naţionalitate, jud. Timiş 1880 - 2002, [1]