Comuna Livezile (Timiş)

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Comuna
Livezile

Judeţul Timiş (TM)

Stema-comunei-livezile-timis.png
Localităţi componente
Livezile, Dolaţ
Populaţie 1594 locuitori (2010)
Primar Ştefan Varga (Alianţa pentru Timiş)
Pagină web http://www.comunalivezile.ro/

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Comuna Livezile este situată în Câmpia Timişului.

Administraţie

Comuna Livezile are în componenţă două sate: Livezile, satul care este şi reşedinţa comunei, şi Dolaţ.

Demografie

<lines size=350x150 title="Evoluţia populaţiei din comuna Livezile" ymin=1000 ymax=2000 colors=3B444B xlabel ylabel=4 grid=xy legend> ,total 2007,1619 2009,1603 2010,1594 </lines>

Stema comunei

Stema-comunei-livezile-timis.png

Stema oficială a comunei Livezile a fost adoptată de Guvern prin Hotărârea nr. 807/2012. Aceasta se compune dintr-un scut triunghiular verde cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în centru, se află un ostaş, îmbrăcat în armură, cu sabie şi scut, de argint. El poartă cămaşă cu glugă de zale şi vestă ţintată. Ostaşul este înconjurat de patru pomi de aur. În partea inferioară se află un pod de aur deasupra unui brâu undat de argint, dublat. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificaţiile elementelor însumate
Ostaşul este preluat din vechile peceţi ale satului aparţinător Dolaţ, de la 1817 şi 1833. Ţinuta evocă faptul că localitatea este atestată documentar la 1322. Podul face parte din arealul localităţii, folosit ca element de apărare a localităţii. Cei patru pomi fructiferi dau denumirea localităţii şi indică numărul de etnii. Verdele, aurul şi argintul simbolizează bogăţia solului şi subsolului zonei. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Bibliografie

Note