Constantin Miculescu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Constantin Miculescu
Replace this image male.png
Născut 6 septembrie 1863, Crevenicu, judeţul Teleorman
Decedat 29 decembrie 1937, Bucureşti
Ocupaţie fizician

Constantin I. Miculescu (n. 6 septembrie 1863, Crevenicu, judeţul Teleorman - d. 29 decembrie 1937, Bucureşti) a fost un fizician şi profesor universitar. A avut rezultate notabile în termodinamică şi optică. Principala sa contribuţie la domeniul fizicii poate fi regăsită chiar în lucrarea sa de doctorat, unde a prezentat o determinare precisă a echivalentului mecanic al caloriei.

Studii

A absolvit liceul Liceul „Matei Basarab” din Bucureşti în 1882, iar apoi a absolvit Facultatea de ştiinţe din cadrul Universităţii Bucureşti (1882-1885). Primeşte licenţa în ştiinţe de la Universitatea din Paris (1888) şi îşi dă doctoratul la aceiași universitate în 1891 cu profesorul G. Lippmann, lucrarea de doctorat fiind Sur la determination de l'équivalent mécanique de la calorie.

Activitate academică

  • 1894-1937 - Profesor de fizică moleculară, acustică şi optică la Facultatea de ştiinţe a Universităţii Bucureşti
  • 1895-1916 - Profesor de fizică moleculară la Facultatea de Medicină din Bucureşti
  • 1904 - Membru al Consiliului de conducere a Societăţii franceze de fizică
  • 1909 - Membru al Comitetului internaţional însărcinat cu culegerea şi publicarea constantelor din domeniul chimiei, fizicii şi tehnologiei din cadrul Congresului de chimie de la Londra

După ce a determinat cu precizie echivalentul mecanic al caloriei, Miculescu a construit un dispozitiv special format dintr-un calorimetru cu apă în care erau rotiţi cu un motor 4 cilindri cu palete. Diferenţele de temperatură ale apei, rezultate din transformarea lucrului mecanic efectuat de motorul în căldură, au fost măsurate prin intermediul unor termocuple. După mai multe experimente cu acestă maşinărie, considerate clasice în lucrările de termodinamică, Miculescu, a calculat valoarea J ca fiind de 4,184 J/cal. Această valoare este foarte apropiată de valoarea utilizată în prezent, 4,1855 J/cal.

Între anii 1905-1908, în laboratorul organizat în cadrul catedrei de fizică moleculară, acustică şi optică, Minculescu determină indicele de refracţie al unei prisme cu ajutorul unui microscop. Prin alte experimente, bazate pe o metodă dezvoltată de M. F. Chaulnes, fizicianul reuşeşte să determine diametrul unui fir subţire şi diametrul interior al unui tub capilar.

În anul 1910, printr-o metodă acustică, Minculescu a determinat coeficientul de elasticitate al corpurilor.

Ca profesor universitar a format mai mulţi studenţi, unii dintre aceştia ajungând mai târziu cercetători valori. Printre aceştia pot fi enumeraţi: Traian Gheorghiu, Ştefan Vencov, A. Ionescu, N. Bărbulescu.

Lucrări

  • Sur la determination de l'équivalent mécanique de la calorie (1891)
  • Mesure de l'indice de refraction d'une prisme avec le microscope (1905)
  • Măsura diametrului interior al tuburilor subţiri (1907)
  • Măsurarea coeficientului de elasticitate prin metoda acustică (1910)

Biografie

  • C. G. Bedreag, Bibliografia fizicii române. Biografii (1957)
  • D. Moroianu, I. M. Ştefan. Focul viu. Pagini din istoria invenţiilor şi descoperirilor româneşti (1963)

Legături externe