Cornel Grofşorean

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Cornel Grofşorean
Replace this image male.png
Naţionalitate român
Născut 27 octombrie 1881, Periam, judeţul Timiş
Decedat 1949
Mormânt la Lugoj, judeţul Timiş
Ocupaţie publicist, ziarist, sociolog, primar, prefect, deputat

Cornel Grofşorean (n. 27 octombrie 1881, Periam, judeţul Timiş - d. 1949), fruntaş bănăţean, publicist şi ziarist, sociolog, primar al Timişoarei, prefect de Timiş-Torontal, deputat, fondator al Institutului Social Banat-Crişana şi a curentului sociologic bănăţean .

Biografie

Părinţii erau originari din localitatea bănăţeană Comloşu Mare. Studiile medii le-a făcut la Panciova, Becicherecu Mic, Lugoj, Sibiu şi Beiuş. A urmat apoi Facultatea de Drept la Budapesta, licenţa în ştiinţe administrative la Academia din Oradea, iar doctoratul la Universitatea din Cluj. Examenul de avocat l-a

În 1913 s-a stabilit ca avocat la Lugoj. În primul război mondial este trimis pe frontul italian. Se reîntoarce după căderea monarhiei austro-ungare. În 1920 este numit subprefect al judeţului Caraş-Severin.

Între 1921-1922 funcţionează ca primar al Timişoarei. În 1926 este deputat de Timiş-Torontal, ca averescan. Între 1931-1932 este din nou primar al Timişoarei. În această calitate se ocupă de aspectul edilitar al oraşului, înzestrează biblioteca oraşului cu opere reprezentative ale culturii româneşti şi universale.

Ca publicist a fost extrem de prolific, începând să publice din tinereţe în diferite ziare româneşti, nemţeşti şi ungureşti. Din 1910 publică la ziarul „Drapelul” din Lugoj. În 1932 a înfiinţat Institutul Social Banat-Crişana, sub direcţia sa. Cu ajutorul unor intelectuali bănăţeni a pus bazele unui curent sociologic în Banat, bazat pe filosofia sociologică a lui Dimitrie Gusti şi a şcolii sociologice întemeiată de acesta. Folosindu-se de tehnica monografică a lui Gusti, Grofşorean şi echipa sa de la I.S.B.C. investighează în mod ştiinţific problemele societăţii bănăţene din perioada interbelică. Aportul lor marchează un progres important, monografiile întocmite de echipa institutului sub coordonarea lui Grofşorean scoţând la iveală numeroase aspecte ale satului bănăţean, foarte puţin cunoscute până atunci, cu referire în special la problema depopulării. Rezultatele studiilor au fost publicate în Revista Institutului Social Banat Crişana (1933 - 1946), înfiinţată tot de Grofşoreanu.

S-a stins din viaţă în 1949. Este înmormântat în cimitirul din Lugoj.

Lucrări

  • Curentele social-politice contemporane. Critica materialismului istoric, 1934
  • Fără formă şi fără formalism, 1942
  • Pe marginea unor monografii germane din Banat, 1943
  • Situaţia politică şi culturală a minorităţilor etnice din România, 1944
  • Banatul de altă dată şi de totdeauna. Sinteza problemelor istorice şi social-politice, 1946

Bibliografie

  • Luchescu, Gheorghe - Din galeria personalităţilor timişene, Editura Dacia-Europa Nova, Timişoara 1996 ISBN 973-98073-2-1
  • Predescu, Lucian - Enciclopedia României. Cugetarea, Editura Saeculum, Bucureşti, 1999 ISBN 973-9399-03-7