Costin C. Kiriţescu

de la Enciclopedia României

(Redirecționat de la Costin Kiriţescu)
Salt la: navigare, căutare
Costin C. Kiriţescu
Replace this image male.png
Născut 25 mai 1908, Bucureşti
Decedat 13 decembrie 2002
Ocupaţie economist
Sigla Academiei Romane.png
Membru titular
al Academiei Române
Ales 1992
Părinţi Constantin Kiriţescu

Costin C. Kiriţescu (n. 25 mai 1908, Bucureşti – d. 13 decembrie 2002), economist, membru al Academiei Române, autorul monumentalei lucrări Sistemul bănesc al leului şi precursorii lui.

Biografie

S-a născut la 25 mai 1908 la Bucureşti. Tatăl său era istoricul şi profesorul Constantin Kiriţescu. A urmat liceul „Matei Basarab”, apoi Facultatea de Drept (absolvită în 1929) şi Academia de Înalte Studii Industriale şi Comerciale (absolvită în 1930) din Capitală. După terminarea studiilor universitare s-a dus la Berlin pentru a-şi obţine doctoratul. Acolo a făcut practică la Camera de Comerţ Germano-Română şi la Dresdner Bank. După patru ani a obţinut doctoratul la Universitatea din Berlin cu teza „Agricultura şi dezvoltarea creditului agricol organizat în România”.

După terminarea studiilor de specialitate s-a reîntors în ţară şi a intrat în învăţământul universitar, la Facultatea de Drept, parcurgând toate etapele didactice (1934 – 1952). Preda economia politică, cursul de monedă, legislaţia agrară şi dreptul financiar. A lucrat şi la Serviciul de Studii al Băncii Naţionale a României. În timpul celui de-al doilea război mondial a colaborat la elaborarea capitolului VI din Enciclopedia României şi a publicat diferite studii economice.

După război a continuat să profeseze atât la BNR, cât şi la catedră. A fost angajat apoi de Ministerul Finanţelor, dar în 1952 PCR a adoptat o reformă monetară care s-a dovedit complet ineficientă şi inoportună, iar guvernatorul BNR, împreună cu subordonaţi de-ai săi, printre care şi Kiritzescu, au fost acuzaţi de deviere de dreapta şi daţi afară.

Kiritzescu a revenit în învăţământ abia în 1958, la catedra de Finanţe de la Academia de Studii Economice. Apoi a intrat în serviciu la Institutul de cercetări Economice al Academiei Române. Aici a elaborat principala sa operă, „Sistemul bănesc al leului şi precursorii lui”, în trei volume (1964-1971). Lucrarea, premiată de Academia Română cu premiul PS. Aurelian, a devenit o operă de referinţă în studiul istoriei economice româneşti. Activitatea sa ştiinţifică s-a concretizat în peste 400 de studii şi articole în limba română sau limbi de circulaţie internaţională.

Între 1971-1972, ca specialist al Ministerului de Finanţe, a luat parte la lucrările de aderare a României la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. A ţinut prelegeri la numeroase instituţii de specialitate din străinătate. În 1991 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 1992 membru titular. După revoluţia din 1989 a fost membru în Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României şi consilier la Institutul de Cercetări Economice al Academiei Române.

Opere (selectiv)

  • Inflaţia şi combaterea ei, 1943
  • Geneza monedei, 1945
  • Aspecte ale problemelor monetare contemporane, 1946
  • Sistemul bănesc al leului şi precursorii lui, 3 volume 1964-1970
  • Relaţiile valutar-financiare internaţionale, 1978
  • Moneda - mică enciclopedie, 1980
  • Un secol de frământări monetare, 1996
  • Idei contemporane în acţiune, 1996

Bibliografie

  • Constantinescu, N.N., Economistul Costin C. Kiriţescu, în Studii de istorie economică şi istoria gândirii economice, Editura Academiei Române, Bucureşti, 2000