Cutremurul din 1940

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Bulevardul Magheru şi Blocul Carlton înainte de cutremur
Ruinele Blocului Carlton, după cutremur. Fotografie de Willy Pragher

Cutremurul din 1940 a fost un cutremur cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, produs la ora 3.39 din 10 noiembrie 1940, cu epicentrul în zona Vrancea la o adâncime de circa 133km. A fost primul mare cutremur din România contemporană.

Efecte

Efectele lui au fost devastatoare în centrul şi sudul Moldovei, dar şi în Muntenia. Numărul victimelor a fost estimat la 1000 de morţi şi 4000 de răniţi, majoritatea în Moldova. Datorită contextului în care s-a produs, cifra exactă a victimelor nu a fost cunoscută, informaţiile fiind cenzurate în timpul războiului.

Panciu

Oraşul vrâncean Panciu a fost cel mai afectat, singurul care a fost efectiv ras de pe faţa pământului de cutremur.

Bucureşti

Cutremurul s-a simţit şi în Bucureşti, unde au existat circa 300 de morţi, majoritatea la prăbuşirea blocului Carlton, structură cu 8 etaje din beton armat, foarte modernă la acea vreme, dar care s-a dovedit mai târziu că avea o eroare de proiectare.

Printre clădirile afectate au fost şi Închisoarea Doftana, a cărui ziduri s-au prăbuşit, cauzând moartea mai multor persoane. Literatura comunistă emfatizează moartea a 14 militanţi comunişti, printre care şi Ilie Pintilie, membru CC al PCR.

Victime

Videoclip

  • Videoclip după un reportaj francez despre cutremurul din 1940.

{{#ev:youtube|Lbd70yvDI28|200}}

Bibliografie

Legături externe