Doamna Elena

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Doamna Elena
Replace this image female.png
Alte nume Elina
Născută 1598
Decedată 1653, Târgovişte
Părinţi Radu Năsturel şi Despina

Doamna Elena [Elina] (n. 1598 – d. august 1653, Târgovişte). Soţia lui Matei Basarab, om de cultură.

Biografie

Fiica postelnicului Radu Năsturel şi a Despinei, a primit o educaţie aleasă ca şi fratele său cărturarul Udrişte Năsturel. Putea scrie şi citi în slavonă şi greacă, fiind pasionată de artă, istorie şi literatură. S-a căsătorit cu aga Matei din Brâncoveni, rudă a influentei familii a Craioveştilor, cel care va deveni domnul Ţării Româneşti.

Matei Basarab a fost cel mai mare ctitor pe care l-au avut românii, sub influenţa soţiei sale a ridicat 46 de lăcaşuri de cult, printre care mănăstirile Arnota, Căldăruşani, Sadova, Măxineni, Cornăţel, schiturile Bărbăteşti, Dâmboviţa, Pinul, Buzăul sau Catedrala Episcopală din Râmnic, precum şi o serie de biserici ca Sfinţii Apostoli, Sărindar, din Bucureşti, Sfântul Dumitru, din Craiova, Sfinţii împăraţi şi Sfântul Nicolae Androneşti, din Târgovişte, Sfinţii Apostoli, din Ploieşti, Sfântul Gheorghe, din Piteşti ş.a. Doamna singură a dispus ridicarea bisericii din Horeşti, Ilfov şi a refăcut mănăstirea Slătioarele”, din Ocnele Mari.

S-a implicat, alături de fratele ei, Udrişte Năsturel, la introducerea tiparului în Ţara Românească, reuşind să-l convingă pe domn să înfiinţeze cele 3 tipografii din mănăstirile Govora, Câmpulung şi Dealu, de lângă Târgovişte. A susţinut traducerea şi tipărirea mai multor cărţi, precum De imitatione Christi a lui Thomas de Kempis, apărută în 1647, la Mănăstirea Dealu, căreia i-a scris prefaţa, arătând, între altele, înrudirea dintre limbile latină şi română. A fost înmormântată la biserica domnească din Târgovişte, lângă singurul lor copil, Mateiaş, mort prematur. După moartea domnului (1654), mormintele domneşti au fost pângărite, drept pentru care trupurile au fost strămutate în 1655 la Arnota.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009
  • George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012