Domniţa Elena

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Domniţa Elena
Replace this image female.png
Alte nume Olena
Născută 1464/1466, Suceava
Decedată 18 ianuarie 1505, Moscova
Părinţi Ştefan cel Mare şi Evdochia de Kiev

Domniţa Elena [Olena] (n. 1464/1466, Suceava – d. 18 ianuarie 1505, Moscova). Fiica lui Ştefan cel Mare.

Biografie

Fiica domnului Moldovei şi a Evdochiei de Kiev, a fost sortită, încă de la naştere, ca orice odraslă de domn, unei căsătorii diplomatice. În anul 1479 Ştefan a început tratativele pentru o căsătorie dinastică între fiica lui şi moştenitorul cneazului Moscovei, Ivan Ivanovici, folosind-o în acest scop pe cumnata sa Teodosia, sora Evdochiei, apropiată familiei princiare moscovite, care, în 1480, îi va răspunde solicitării astfel: „Şi eu am rugat pe marea cneaghină şi marea cneaghină a binevoit şi s-a rugat fiului său, marelui cneaz. Şi marele cneaz a binevoit ca să vrea să ia pentru fiul său pe fiica ta. Şi marea cneaghină şi marele cneaz au poruncit ca să poruncesc către tine ca tu cu acest lucru cu tot să trimiţi la marele cneaz pe omul tău bun”.

După logodna din 1482, săvârşită la Suceava, prin procură, cu reprezentantul cneazului, Andrei Plesceev, tânăra domniţă a plecat pentru totdeauna spre noua ei familie la Moscova cu un somptuos alai. Cununia a avut loc în ianuarie 1483 şi curând, la 10 octombrie 1483, a născut un fiu, pe Dimitrie. Intrigile de la curte au dus la dispariţia soţului ei la 7 martie 1490, otrăvit, se pare, de medicul său evreu, venit din Veneţia pentru a-l îngriji. Din acest moment, domniţa moldavă a căzut pradă duşmăniei celei de-a doua soţii a marelui cneaz moscovit, Sofia Paleolog, care dorea tronul pentru fiul său Vasile, declanşându-se astfel criza dinastică moscovită din 1497 – 1502.

Ştefan cel Mare era la curent cu ceea ce se întâmpla cu fiica sa pentru că îi cere principelui lituanian dreptul de trecere liberă pentru solii săi, de la care a primit următorul răspuns: „...dacă ar vrea de data aceasta chiar să trimită soli la cuscrul său, la marele cneaz Ivan Vasilievici, ca să se încredinţeze de sănătatea fiicei sale, a marii cneaghine, şi a nepotului său, noi dăm solilor săi trecere slobodă prin ţara noastră la Moscova şi de acolo îndărăt la ţara sa. Aceasta, noi, la dorinţa Domniei Sale, a prietenului nostru, o facem”. Complotul organizat de marea cneaghină în 1498 a fost înăbuşit şi Dimitrie proclamat mare cneaz al Vladimirului, Moscovei şi Novgorodului. Dar, după numai patru ani, Sofia a ieşit învingătoare, Elena şi fiul său au fost închişi, de data aceasta Vasile fiind desemnat moştenitorul lui Ivan III. Domniţa s-a stins din viaţă în închisoare şi a fost înmormântată la Mănăstirea Voznezenskaia.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009
  • George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012