Eforie

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Oraşul
Eforie

Judeţul Constanţa (CT)

Stema judetului Constanta.png
Localităţi componente
Eforie Nord, Eforie Sud
Suprafaţă 5.6 km²
Populaţie 10352 locuitori (2010)
Densitate 1848.57 loc./km²
Altitudine medie 6-20 metri n. m.
Primar Ion Ovidiu Brăiloiu (PSD)
Pagină web Site oficial al primăriei

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Eforie este un oraş din judeţul Constanţa, situat în extremitatea de sud-est a României, situat pe fâşia litorală dintre lacul Techirghiol şi Marea Neagră, la 14-19 km sud de municipiul Constanţa. Este compus din două localităţi distincte, aflate la circa 4 km depărtare una de alta: Eforie Nord şi Eforie Sud.

Istorie

Oraşul Eforie s-a dezvoltat pe seama stabilimentelor de tratament care s-au dezvoltat pe marginea Lacului Techirghiol, pentru exploatarea proprietăţilor terapeutice ale nămolurilor. Primul astfel de stabiliment de băi de nămol a apărut în 1901 şi a fost construit de Eforia Spitalelor Civile la Eforie Nord. Alte construcţii se vor ridica, în special după Primul Război Mondial, dintre care se remarcă Hotelul Belona, carea datează din 1934. Eforie Nord va ţine de Techirghiol până în 1933, după care primeşte statutul de oraş.

În ceea ce priveşte localitatea Eforie Sud, aceasta s-a numit mai demult Băile Movilă, întrucât la 1899 s-a construit aici hotelul Movilă. Tot pe atunci a început construcţia unor băi de apă caldă. În 1928 este declarată de staţiune balneară, cu numele Carmen Sylva, iar din 1945 primeşte statutul de oraş.

Dacă cele două aşezări, Eforie Nord şi Eforie Sud, s-au dezvoltat separat, dar ambele legate de serviciile de turism şi tratament, ele au fost unificate din punct de vedere administrativ într-un singur oraş în 1966.

Obiective turistice

  • Bazele de tratament din estul lacului Techirghiol

Bibliografie

  • Ghinea, Dan - Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2000
  • Vlăsceanu, Gheorghe - Oraşele României, Editura Odeon, Bucureşti 1998, ISBN 973-9008-69-0

Note