Elena Densuşianu-Puşcariu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Elena Densuşianu-Puşcariu
Replace this image female.png
Născută 3 martie 1875, Făgăraş
Decedată 1966, Timişoara
Ocupaţie medic

Elena Densuşianu-Puşcariu (n. 3 martie 1875, Făgăraş – d. 1966). Medic, prima femeie profesor universitar în domeniul medical din România, prima femeie profesor la o clinică de oftalmologie din lume.

Biografie

Fiica lingvistului Aron Densuşianu şi a scriitoarei Elena Circa, sora lui Ovid Densuşianu, a urmat cursurile secundare la liceul „Principatele Unite” din Iaşi şi pe cele universitare la Facultatea de Medicină din acelaşi oraş, unde şi-a susţinut şi teza de doctorat în 1899, devenind astfel prima femeie doctor în medicină din România. Specializare la Paris, unde a lucrat alături de importante personalităţi medicale, profesorul André Victor Cornil, Émille Roux şi Ilia Ilici Mecinikov. Întoarsă în ţară, ocupă pe rând funcţiile de preparator la Laboratorul de Anatomie Patologică al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, medic secundar al Eforiei, medic secundar al Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi, medic secundar al Serviciului de „Boale de Ochi”, docent în oftalmologie al Facultăţilor de Medicină din Iaşi şi Bucureşti, asistent al „Clinicei Oftalmologice” din Bucureşti, apoi şef de clinică, pentru ca, în 1920, să devină şef al Clinicii de Oftalmologie din Iaşi. „Este meritul Facultăţii ieşene că a trecut pentru prima oară peste prejudecăţile ce frânau emanciparea femeilor, încredinţând conducerea unei clinici, respectiv a unei catedre, uneia dintre fostele sale eleve. Elena Densuşianu-Puşcariu a fost prima profesoară la facultăţile noastre de medicină şi una din primele în întreaga Europă” (Carolina Lazăr-Szini).

A publicat peste 100 de lucrări de specialitate ca unic autor sau în colaborare cu personalităţi din lumea medicinii, cum ar fi Victor Babeş, Gheorghe Marinescu sau G. Socor, în ţară sau în străinătate. În 1913 îi apare la Bucureşti broşura Instrucţiuni populare pentru prevenirea orbirei, distribuită în şcolile, gările şi primăriile din toată ţara. Cele două cursuri apărute în 1927 cuprind expuneri clinico-experimentale, terapeutice, date despre istoria medicinii, hărţi, fotografii şi desene color realizate de ea pe baza cazurilor din clinică. În lucrările publicate descrie pe larg trei noi metode în chirurgia oftalmologică, abordează problema traumatismelor oculare datorate războiului şi prezintă numeroase procedee de chirurgie plastică. În 1925 propune un tratament al cataractei la diabetici, iar în 1931 publică rezultatele a 68 intervenţii cu „metoda Stănculeanu” bazată pe extragerea intracapsulară a cristalinului.

Membră a Societăţii de Oftalmologie din Anglia, a Societăţii de Oftalmologie din Franţa şi a Societăţii de Oftalmologie din Italia. În paralel cu preocupările medicale, Elena Densuşianu-Puşcariu a fost şi scriitoare, artist plastic şi traducătoare. Şi-a continuat activitatea clinică şi literară şi după pensionare, publicând în diverse reviste de specialitate din ţară şi străinătate.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009