Empire of Vampires (opera)

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Empire of Vampires este un proiect de operă-rock al formaţiei Phoenix, ce a luat naştere în 1980 în Germania. La concepţie şi piese au lucrat Nicu Covaci, Mani Neumann şi — mai târziu — Josef Kappl. Din lucrare făceau parte melodii precum „Empire of Vampires”, „Running”, „I Need a Friend” şi „City of Angels”.

Concept

În 1980, liderul Nicolae Covaci împreună cu formaţia ajunseseră să facă repetiţii până la 14-16 ore pe zi. Acumulând un volum mare de experienţă, el a început să lucreze, cu Mani Neumann, la o nouă operă rock, ce avea să se intituleze „Empire of Vampires”. Într-un interviu luat zece ani mai târziu avea să sintetizeze conceptul operei:

„Am citit la un moment dat o carte, «Scrisori scrise şi nescrise ale lui Vlad Ţepeş», şi m-a impresionat foarte mult. Vlad a stat închis într-un turn şi ca să iasă din el s-a vândut diavolului. Aceasta este interpretarea mea [...] Pe mine mă preocupă acest fanatism care duce la atâtea greşeli. Mă interesează mai puţin respectarea adevărului istoric decât interpretarea fenomenului.”
(Nicolae Covaci, 1990)

În continuare dădea câteva detalii despre desfăşurarea acţiunii. Astefl, în opera rock existau trei personaje principale. Povestea începe într-un metrou, în care dau năvală o trupă de derbedei, după care acţiunea se mută în trecut, în vremea lui Vlad Ţepeş. În final, ca o aluzie a faptului că voievodul fusese spaima osmanlâilor, Dracula — de-acum — apare din nou, în zilele noastre, într-un birt turcesc din Berlin.

Pe parcurs, operei i s-au mai atribuit şi alte simboluri, în concordanţă cu ideea sa de bază. Astfel, s-a încercat realizarea unei paralele între rock-ul de dinainte şi cel actual, cel din urmă fiind deseori asociat cu consumul de droguri, naţionalismul exagerat şi fanatismul:

„Pentru contemporaneitate, în lucrare el [Vlad Ţepeş] apare ca un rocker care terorizează pe toţi şi peste tot. Intenţia noastră este de a evidenţia artistic ceea ce se întâmplă în Europa de astăzi: droguri, sex, cocktailuri Molotov...”
(Nicolae Covaci, interviu luat de către Ion Dancea şi publicat în 11 ianuarie 1993)

Întreaga creaţie era concepută ca o istorie în care urmau să se îmbine perfect imaginile, textele şi muzica.

Evoluţie

Deşi au reuşit să scoată un disc în 1981, membrii de pe atunci ai formaţiei Transsylvania Phoenix au fost nevoiţi să se despartă, mergând fiecare pe drumul său. Cauzele rezidau în primul rând în lipsa de interes a caselor de discuri spre a deschide o nouă piaţă pentru muzica produsă de către ei. În asemenea circumstanţe, opera a rămas în stadiul de proiect. O nouă abordare a fost încercată în 1987 - 1988, când Nicolae Covaci a cizelat câteva compoziţii. Piesa titulară, „Empire of Vampires” avea să apară pe o compilaţie din 1987, intitulată „NDR - HörFest 87”.

În 1990 a fost înregistrată şi produsă piesa „Running” (variantă apărută abia în 1997 pe „Aniversare 35”), reluată doi ani mai târziu, într-o nouă interpretare, pe discul „SymPhoenix/Timişoara”.

În 1993, Nicolae Covaci avea în intenţie — potrivit declaraţiilor sale — să finalizeze acest proiect prin cooptarea poetului Şerban Foarţă, care trebuia să compună versuri în limba română pentru melodiile aproape finalizate. Rezulta astfel o variantă românească, intitulată „Împăratul Vampirilor”. Un an mai târziu, intenţia lui Nicolae Covaci a fost să realizeze un „music-horror-picture-show”, pornind tocmai de la această temă. Scenariul şi piesele erau finalizate şi se prefigura ca unele dintre acestea să apară pe un nou album muzical. De asemenea, se vorbea despre realizarea filmului sub îndrumarea unui regizor american[1]. Singurul element care lipsea era un producător. Acest fapt a amânat premiera peliculei.

Ulterior, Nicolae Covaci a fost în Statele Unite să-şi prezinte scenariul. A fost primit cu interes, dar casele de producţie de la Hollywood i-au cerut permisiunea să schimbe puţin prin scenariu, pentru a putea realiza un film comercial. Covaci a declinat oferta, întorcându-se în Europa. Într-un interviu ulterior[2] a povestit soarta scenariului:

„În România m-a acostat un individ pe nume Adi Popovici spunând că are o casă de producţie în Germania şi că o să facem filmul cu De Niro, cu Lambert şi m-a tot aburit aşa de bine că i-am vândut scenariul. Am auzit apoi că a făcut o mizerie de film care a costat infim [„Vlad Nemuritorul”]. Abia după ceva timp am înţeles ce vrea să facă cu el, îl va revinde la americani pe bani serioşi. Însă eu sunt hotărât să-l dau în judecată.”
({{{2}}})

Şi, în alt interviu[3], declara că Adi Popovici „a realizat o chestie, o oribilitate, în care nici nu-mi mai recunosc nici scenariul, nici muzica”.

După eşecul filmului, Nicolae Covaci a abandonat acest proiect. Totuşi, melodiile „I Need a Friend” şi „City of Angels” au apărut cu text românesc pe albumul „Baba Novak”, în 2005 (cu titlurile „Singur” şi respectiv „Apocalipsă”).

Referinţe

  1. Revista VIP - anul III, nr. 46, 15 - 21 noiembrie 1994
  2. Revista Playboy, primăvara 2000
  3. Libertatea de duminică, 7 iulie 2002
Discografia formaţiei Phoenix
În România
(1962 - 1977)
[Vremuri] • [Floarea stâncilor] • Cei ce ne-au dat nume • [Meşterul Manole] • Mugur de fluierCantafabule
În Germania
(1977 - 1990)
TranssylvaniaBallade For You/The LarkTuareg/Mr. G's PromisesTuaregCiocârlia/Perestroika
În România
(din 1991)
Remember PhoenixSymPhoenix/TimişoaraEvergreensCantafabule - BestiarAniversare 35Vremuri, anii 60...Ora-HoraÎn umbra marelui ursÎn umbra marelui U.R.S.S.Baba Novak
Albume video Ora-HoraPhoenix Tour 2006 - Baba NovakLive at Sala Palatului
Albume neoficiale Phoenix (1)Phoenix (2)Cant of a BulePasărea RockMusic HeritageEmpire of VampiresGo West45 ani de muzichieMuzică de colecţie vol. 68 - Phoenix
Alte apariţii Formaţii de muzică pop 1Bratislavská Lýra '73Folk, Lied, Song – Nachwuchs Festival '80NDR - HörFest 87East meets WestClub A - The Best OfRockadaMuzică de colecţie vol. 26 - Cântece interzise/Cenzurat
Colaborări Back to the future
Proiecte needitate oficial Omul 36/80Meşterul Manole (opera)Empire of VampiresCantafabule remixIn the Shadow of the Big Bear
Index de piese • • • Piese neapărute pe nici un album • • • Muzică pentru filme • • • Filmări şi videoclipuri