Escadrila Albă

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Escadrila Albă (mai târziu Escadrila 108 Transport uşor) a fost numele unei unităţi româneşti de avioane sanitare pilotate de femei, care a activat în timpul celui de-al doilea război mondial. În acea perioadă România a fost singura ţară din lume ce dispunea de o astfel de escadrilă. Escadrila era formată din avioane mici, tip RWD-13, de fabricaţie poloneză. Numele escadrilei îşi are originea în faptul că avioanele sanitare erau vopsite în totalitate în alb. Avioanele aveau aplicate cruci roşii pe fuzelaj şi aripi. Cu toate că aparatele de zbor aveau însemnele unor avioane sanitare, sovieticii nu au ţinut cont de acest aspect şi au atacat aceste avioane ca pe orice alt tip de avion militar. Prin urmare, la sfârşitul anului 1941 avioanele escadrilei au fost vopsite în culori de camuflaj.

Ideea înfiinţării unei escadrile sanitare care să aibă ca piloţi femei i-a aparţinut prinţesei Marina Ştirbey. A fost creată după modelul organizaţiei finlandeze Lotta Sward. Escadrila a început să funcţioneze ca urmare a cererii adresate Ministerul Aerului de către Marina Ştirbey în anul 1939.

Din Escadrila Albă au făcut parte la început următoarele aviatoare: Mariana Drăgescu, Virginia Duţescu, Nadia Russo, Marina Ştirbey şi Irina Burnaia.

În august 1942, Escadrila Albă este redenumită Escadrila 108 Transport Uşor. Escadrila este mutată la Stalingrad, pe aerodromul de la Kotelnikovo, iar mai apoi la Plodovitoje şi celorlalte aviatoare li se alătură Victoria Pokol, Maria Nicolae, Stela Huţan şi Smaranda Brăescu.

Escadrila Albă a fost cunoscută atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Despre această unitate a aviaţiei române au fost scrise articole în ziare precum Aripi româneşti, Tempo, România aeriană, Hamburger Illustrierte, Berliner Illustrierte Zeitung. Escadrila Albă a fost şi subiectul cărţii cu acelaşi titlu, scrisă de George Acsinteanu, precum şi subiectul filmului artistic „Escadrila Albă”, o coproducţie româno-italiană, care i-a avut în rolurile principale pe Mariella Lotti, Tino Bianchi şi Lucia Sturdza-Bulandra.

Legături externe