Eugen Mocioni

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Eugen de Mocioni
Eugen Mocioni.jpg
Naţionalitate român
Născut 9 martie 1844
Decedat 26 mai 1901, Budapesta
Mormânt la Foeni
Ocupaţie avocat, politician
Căsătorit cu Therezia Horvath
Părinţi Mihail şi Ecaterina Mocioni

Eugen de Mocioni (n. 9 martie 1844 - d. 13/26 mai 1901, Budapesta), avocat, politician, deputat român în Dieta ungară.

Biografie

S-a născut la 9 martie 1844 în ramura „de Mocioni” a familiei cu acelaşi nume şi este fratele lui Alexandru Mocioni. Studiile secundare le-a făcut la liceul piariştilor din Budapesta şi la cel din Timişoara. A urmat apoi Universitatea de la Viena, apoi pe cea din Gratz, unde a obţinut doctoratul în drept. A terminat studiile la vârsta de 24 de ani, apoi s-a antrenat în vâltoarea luptei politice naţionale ale românilor din Ungaria.

A obţinut primul său mandat de deputat în Dieta ungară la vârsta de 25 de ani. Astfel, între 1869 - 1872, a reprezentat în forul cel mai înalt, cercul electoral Sânnicolau Mare. La următoarele alegeri, cele din 1872, a fost proclamat candidat al românilor în cercurile electorale Sânnicolau Mare şi Făget. La Sânnicolau a pierdut alegerile în faţa candidatului român, dar pro-guvernamental, Vincenţiu Bogdan, iar la Făget a pierdut în faţa românului Mihai Beşan. Ambii săi contracandidaţi au fost sprijiniţi de autorităţi, care urmăreau să combată pe toate căile "mocionismul".

După acest eşec se retrage din politica activă şi se mulţumeşte să-l sprijine pe fratele său, mult mai abil şi mai temperat, Alexandru. Faţă de fratele său, raţional şi prudent, Eugen era un spirit mai vioi şi mai înflăcărat. Era un intelectual remarcabil: cunoştea germana, franceza, maghiara, engleza şi italiana, avea o cultură vastă şi era un bun pianist. Se implică totuşi în viaţa publică şi este nelipsit de la congresele naţionale bisericeşti, precum şi de la Sinodul eparhial din Arad.

În 1882 se căsătoreşte cu Therezia Horvath, cu care va avea două fete şi trei băieţi, toţi crescuţi în spirit românesc şi ortodox. Eugen de Mocioni va deceda pe neaşteptate, la 26 mai 1901, la Budapesta, unde se afla la un control medical. A fost înmormântat în mausoleul familiei de la Foeni.

Bibliografie

  • Botiş, Teodor, Monografia familiei Mocioni, Bucureşti 1939, reeditare Editura Mirton, Timişoara, 2003