Fântâna Gorgana

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Fântâna Gorgana

Fântâna Gorgana este locul unde a murit Simion Bărnuţiu, istoric, filosof, profesor, liderul mişcării revoluţionare din Transilvania, ilustru cărturar, om politic.

Fântâna, pe numele său Gorgana, se află la cca 3 km vest de localitatea Sânmihaiu Almaşului, judeţul Sălaj, pe partea stângă a şoselei care leagă municipiul Cluj-Napoca de municipiul Zalău.

La data de 28 mai 1864, fiind grav bolnav, Simion Bărnuţiu se afla în drum spre localitatea sa natală, Bocşa, judeţul Sălaj, venind din Moldova, unde fusese profesor după terminarea evenimentelor de la 1848-1849. În acestă zi, simţindu-se foarte rău, trăsura care îl transporta s-a oprit la Fântâna Gorgana, unde fostul conducător al Revoluţiei de la 1848 din Transilvania a murit în scurt timp.

Pentru a aduce aminte urmaşilor de idealul generaţiei paşoptiste şi a conducătorului ei politic, pe locul unde a murit Simion Bărnuţiu a fost ridicat un monument de mari dimensiuni, alcătuit din mai multe componente: un drum de acces de la şosea până la monument, cu o lungime de cca 300 metri; o fântână simbolică, la cca 100 metri de intrarea de pe şosea, fântână pe ale cărei ghizduri sunt săpate cuvintele "Frăţietate", "Egalitate", "Naţionalitate", "Libertate"; un monument din piatră de aproximativ 3 metri înălţime, pe care e sculptat îndemnul lui Simion Bărnuţiu din zilele revoluţiei paşoptiste - "Ţineţi cu poporul toţi, ca să nu rătăciţi"; o cruce simplă de lemn cu o înălţime de aproximativ 6 metri, amplasată la cca 10 metri vest de monumentul de piatră.

Întreg ansamblul este împrejmuit cu un gard de lemn.

Inscripţia "Ţineţi cu poporul toţi, ca să nu rătăciţi - Simion Bărnuţiu", săpată în piatra monumentului, a fost vandalizată prin lovire cu un obiect dur.

Bibliografie

  • Briscu, Bogdan - Moţii şi luptele lor la 1848-1849, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2012 ISBN 978-973-109-377-2