Fișier:Stema judetului Arad.png

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Stema_judetului_Arad.png(200 × 227 pixeli, mărime fișier: 8 KB, tip MIME: image/png)

Hotarâre 842/28 iulie 2005 privind aprobarea stemei judetului Arad, M. Of. nr. 708 - 05.VIII.2005

Descrierea stemei

Stema judetului Arad, potrivit anexei nr. 1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat. În partea superioarã, în cartierul din stânga, în câmp rosu, se aflã o cruce de argint cu bratele treflate, înconjuratã de douã ramuri de stejar, cu frunze si ghinde de aur. În partea superioarã, în cartierul din dreapta, în câmp albastru, se aflã o cetate de argint cu trei turnuri, cu acoperis conic si având o poartã deschisã. În partea inferioarã, în cartierul din stânga, pe fond auriu, se aflã douã benzi undate, de culoare albastrã. În partea inferioarã, în cartierul din dreapta, pe fond rosu, se aflã un ciorchine de strugure cu boabele de aur si o frunzã de vitã-de-vie de argint.

Semnificatiile elementelor însumate

Cetatea evocã rolul pe care l-au avut fortificatiile în luptele de apãrare. Crucea treflatã aminteste de edificiile religioase existente de-a lungul secolelor pe aceste meleaguri, evidentiind credinta strãbunã si contributia ei la lupta pentru unitate nationalã. Ciorchinele de strugure împreunã cu frunza de vitã-de-vie semnificã vechea podgorie a Aradului, iar fasciile undate simbolizeazã râurile ce strãbat teritoriul judetului, si anume Muresul si Crisul Alb.

Domeniu public

Domeniu Public: Potrivit legii din România privitoare la dreptul de autor şi drepturile conexe, sunt excluse de la protejarea proprietăţii intelectuale următoarele:

  • ideile, teoriile, conceptele, descoperirile ştiinţifice, procedeele, metodele de funcţionare sau conceptele matematice ca atare şi invenţiile, conţinute într-o operă, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare;
  • textele oficiale de natură politică, legislativă, administrativă, judiciară şi traducerile oficiale ale acestora;
  • simbolurile oficiale ale statului, ale autorităţilor publice şi ale organizaţiilor, cum ar fi: stema, sigiliul, drapelul, emblema, blazonul, insigna, ecusonul şi medalia;
  • mijloacele de plată;
  • ştirile şi informaţiile de presă;
  • simplele fapte şi date;
  • fotografiile unor scrisori, acte, documente de orice fel, desene tehnice şi altele asemenea.

Prin urmare, această imagine se află în domeniul public.

România

Istoricul fișierului

Apasă pe dată/timp pentru a vedea fişierul aşa cum era la data respectivă.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală28 iunie 2009 03:20Miniatură pentru versiunea din 28 iunie 2009 03:20200x227 (8 KB)Alexandru Danes (Discuție | contribuții)
  • Nu puteți suprascrie acest fișier.

Mai mult de 100 pagini sunt legate de acest fișier. Următoarea listă arată primele 100 legături către acest fișier. O listă completă este disponibilă.