Fișier:Stema judetului Cluj.png

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Stema_judetului_Cluj.png(400 × 466 pixeli, mărime fișier: 15 KB, tip MIME: image/png)
Descriere 

Hotarâre 221/16 februarie 2006 privind aprobarea stemei judetului Cluj, M. Of. nr. 190 - 28.II.2006

Descrierea stemei

Stema judetului Cluj, potrivit anexei nr. 1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, sfertuit. În partea superioarã, în primul cartier, în dreapta, pe fond auriu, se aflã Lupa Capitolina, de culoare neagrã. În partea superioarã, în al doilea cartier, în stânga, pe fond albastru, se aflã o cununã de grâu aurie. În partea inferioarã, în al treilea cartier, în dreapta, pe fond albastru, se aflã o carte argintie deschisã. În partea inferioarã, în al patrulea cartier, în stânga, pe fond auriu, se aflã doi lei afrontati de culoare neagrã, cu limba rosie, care sustin un stejar dezrãdãcinat, de culoare neagrã.

Semnificatia elementelor însumate

Lupa Capitolina este simbolul romanitãtii, fiind donatia statului italian în anul 1920. Semnificã istoria judetului, Clujul având mai multe asezãri romane: Napoca (Cluj), Potaissa (Turda) si castrele romane de la Turda, Gilãu, Bologa, Gherla si Caseiu. Cununa de grâu aurie reprezintã snopul de grâu existent pe stemele vechi ale judetului, simbolizând prin stilizare bogatele obiceiuri folclorice din zonã (cununa de pe Somes). Cartea argintie deschisã simbolizeazã cultura si stiinta, prin tiparul existent aici din secolul al XVI-lea, marcând prima scoalã sãteascã atestatã documentar (Jucu, secolul XIV), Colegiul iezuit din secolul XVI, Liceul piarist, Universitatea. Leii simbolizeazã unirea celor trei principate – Muntenia, Transilvania , Moldova –, un semn heraldic preluat de pe sigiliul principelui unificator Mihai Viteazul.

Sursă 
Fotograf (sau desenator) 
Data fotografierii 
Alte versiuni 
Licenţă 


Domeniu public

Domeniu Public: Potrivit legii din România privitoare la dreptul de autor şi drepturile conexe, sunt excluse de la protejarea proprietăţii intelectuale următoarele:

  • ideile, teoriile, conceptele, descoperirile ştiinţifice, procedeele, metodele de funcţionare sau conceptele matematice ca atare şi invenţiile, conţinute într-o operă, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare;
  • textele oficiale de natură politică, legislativă, administrativă, judiciară şi traducerile oficiale ale acestora;
  • simbolurile oficiale ale statului, ale autorităţilor publice şi ale organizaţiilor, cum ar fi: stema, sigiliul, drapelul, emblema, blazonul, insigna, ecusonul şi medalia;
  • mijloacele de plată;
  • ştirile şi informaţiile de presă;
  • simplele fapte şi date;
  • fotografiile unor scrisori, acte, documente de orice fel, desene tehnice şi altele asemenea.

Prin urmare, această imagine se află în domeniul public.

România

Istoricul fișierului

Apasă pe dată/timp pentru a vedea fişierul aşa cum era la data respectivă.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală28 iunie 2009 16:42Miniatură pentru versiunea din 28 iunie 2009 16:42400x466 (15 KB)Alexandru Danes (Discuție | contribuții)
  • Nu puteți suprascrie acest fișier.

Mai mult de 100 pagini sunt legate de acest fișier. Următoarea listă arată primele 100 legături către acest fișier. O listă completă este disponibilă.