Gheorghe Lazăr

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Gheorghe Lazăr
Replace this image male.png
Născut Avrig, judeţul Sibiu, Braşov, judeţul Braşov
Decedat 17 septembrie 1823, Avrig, judeţul Sibiu
Mormânt la Avrig
Ocupaţie teolog, profesor, scriitor
Părinţi George şi Maria Lazăr

Gheorghe Lazăr (n. 1779, Avrig, judeţul Sibiu - d. 17 septembrie 1823, Avrig, judeţul Sibiu) a fost teolog, profesor, scriitor, întemeietorul şcolii naţionale româneşti.

Originea şi familia

A fost cel mai mic dintre cei cinci copii ai familiei George şi Maria Lazăr.

Studiile şi activitatea

Luat sub protecţie de baronul Samuel von Brukenthal, a fost trimis la şcoală la Cluj. A studiat apoi ştiinţele fizico-matematice, iar ulterior teologia la Universitatea din Viena.

S-a întors la Sibiu, unde a fost hirotonit arhidiacon al scaunului episcopal. A fost numit profesor-catihet la seminarul teologic. După ce a ţinut o predică răsunătoare împotriva stării de lucruri din vremea sa, a primit o mustrare din partea episcopului Moga, iar drept urmare a trecut munţii, la Bucureşti.

În 1816 s-a adresat Eforiei şcolilor, propunând o programă pentru înfiinţarea unei şcoli în limba română. După îndelungi tărăgănări, i s-a aprobat înfiinţarea unei şcoli şi a primit un mic spaţiu în edificiul de la Sfântul Sava. În această şcoală au învăţat elevi care ulterior s-au distins în istoria românilor, care de exemplu Ion Heliade Rădulescu. Din îndemnul lui Lazăr au fost trimişi la studii în Italia câţiva elevi, care urmau să se pregătească a deveni profesori la şcolile naţionale româneşti.

În timpul revoluţiei lui Tudor Vladimirescu din anul 1821 şcoala lui Gheorghe Lazăr a fost închisă temporar, iar acesta s-a întors la Avrig, unde a murit în anul 1823.

În urma exemplului dat de Gheorghe Lazăr s-au înfiinţat şi alte şcoli româneşti, cum ar fi cea de la Bucureşti în 1823, de la Slatina în 1824 şi de la Craiova în 1826. După ce s-au întors de la studii elevii trimişi în străinătate, mişcarea naţională a căpătat un avânt şi mai puternic. Unul dintre aceştia, Petrache Poenaru, a extins mult activitatea şcolară, fiind el director al şcolilor române.

A fost înmormântat în curtea bisericii ortodoxe din Avrig.

Bibliografie

  • Diaconovici, C. - Enciclopedia română publicată din însărcinarea şi sub auspiciile Asociaţiunii pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, volumul III, 1904, Editura W. Krafft, p. 68