Gheorghe Magheru

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Gheorghe Magheru
Replace this image male.png
Născut 1804, Bârzeiul de Gilort, judeţul Dolj
Decedat 23 martie 1880, Bucureşti
Ocupaţie general, politician

Gheorghe Magheru (n. 1804, Bârzeiul de Gilort, judeţul Dolj - d. 23 martie 1880, Bucureşti) a fost un general român, politician şi deputat.

Originea şi familia

S-a născut în familia preotului Ion Magheru. Strămoşii familiei sale proveneau din Transilvania.

A fost căsătorit şi a avut mai mulţi copii.

Activitatea

A participat la revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu în anul 1821. S-a înrolat apoi în armata rusă şi a participat la luptele împotriva turcilor între anii 1828-1829. În timpul acestei campanii s-a evidenţiat în luptele de la Siseşti, Băileşti, Covei, Catane, Golenţi, Breasta şi Maglavit, fiind decorat cu Ordinul "Sfânta Ana" rusesc, în grad de comandor.

După Pacea de la Adrianopol a intrat în magistratură şi a devenit preşedinte de tribunal. În 1846 a devenit prefect de Romanaţi.

În 1848 a participat la revoluţia din Muntenia, devenind membru în guvernul provizoriu şi comisar general în Oltenia. A primit misiunea de a organiza o armată revoluţionară, obiectiv întrerupt de intrarea turcilor în Bucureşti. Ca urmare, a trecut munţii în Transilvania şi de aici a plecat la Viena.

S-a întors în ţară în 1857, făcând parte din Divanul ad-hoc ca deputat de Gorj şi a fost unul dintre cei mai înfocaţi susţinători a Unirii Principatelor. În 1860 a fost ales deputat. În 1864 a devenit comisar special pentru Oltenia. Între 1868-1877 a fost deputat liberal de Târgu Jiu.

Bibliografie

  • Diaconovici, C. - Enciclopedia română publicată din însărcinarea şi sub auspiciile Asociaţiunii pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, volumul III, 1904, Editura W. Krafft, p. 161