Gheorghe Mocioni

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Gheorghe Mocioni de Foeni
Gheorghe Mocioni.jpg
Născut 25 mai 1823, Budapesta
Decedat 27 februarie 1887
Mormânt la Foeni
Ocupaţie jurist, politician
Căsătorit cu Elena Somogyi Gyongyos
Părinţi Ioan Mocioni şi Iuliana Panaiot
Copii Livia Iulia şi Georgina Ecaterina

Gheorghe Mocioni de Foeni (n. 25 mai 1823, Budapesta - d. 27 februarie 1887), jurist, de trei ori deputat în Dieta ungară.

Biografie

S-a născut la Budapesta în familia lui Ioan Mocioni, ramura de Foeni, fiind frate cu Andrei şi Anton. Toate studiile le-a efectuat în capitala ungară şi a terminat dreptul la Universitatea din Budapesta. După ce a terminat studiile, s-a ocupat câţiva ani de administrarea moşiilor familiei din Vlaicovăţ şi Birchiş. În 1859 s-a căsătorit cu Elena Somogyi Gyongyos, cu care a avut două fiice.

A debutat în arena luptelor politice în 1865, alături de fraţii săi Anton şi Andrei. A candidat din partea naţionaliştilor sârbi şi români în circumscripţia electorală Moraviţa, fiind ales deputat cu o majoritate zdrobitoare. Între 1865 - 1869 a activat în Dieta de la Budapesta reprezentând interesele naţionale ale românilor şi sârbilor. La alegerile din 1869, autorităţile au luat toate măsurile pentru combaterea naţionaliştilor şi a „mocionismului”, dar nu au reuşit să înfrângă popularitatea lui Gheorghe Mocioni. El a câştigat al doilea mandat cu 922 de voturi contra 315 cât a obţinut contracandidatul său, Atanasie Raţ, român deakist susţinut de guvern. La alegerile din 1872 a avut din nou succes în acelaşi cerc electoral.

În cele trie mandate din perioada 1865-1875, numită şi "epoca Mocioneştilor", Gheorghe Mocioni s-a implicat în promovarea intereselor naţionale româneşti. A făcut parte din clubul naţionaliştilor din parlamentul ungar şi a fost deputat în sinodul eparhial din Caransebeş. A acordat numeroase burse studenţilor români. A murit la 27 februarie 1887 şi a fost înmormântat în cripta familiei de la Foeni.

Bibliografie

  • Botiş, Teodor, Monografia familiei Mocioni, Bucureşti 1939, reeditare Editura Mirton, Timişoara, 2003