Grădina Zmeilor

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Grădina Zmeilor
Categoria a III-a IUCN (monument al naturii)
RO SJ Natural Reserve Gradina Zmeilor, Galgau Almasului.jpg
Formaţiuni geologice aflate în arealul rezervaţiei
Informaţii generale
Poziţie Actual Salaj county CoA.png Judeţul Sălaj
Oraş apropiat Jibou
Coordonate 47° 12‘ 14” N 23° 17‘ 52” E
Suprafaţă 3 ha
Înfiinţare 1975, declarat în 2000
Administrator Primăria Bălan
Vezi şi Arii protejate în judeţul Sălaj

Grădina Zmeilor este o rezervaţie naturală (monument al naturii) de tip geologic și peisagistic situată în judeţul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Bălan.

Localizare

Aria naturală se află în Podişul Someşan, în partea central nord-estică a județului Sălaj, pe teritoriul vestic satului Gâlgău Almașului, în apropierea drumului naţional DN1G, care leagă Huedinul de oraşul Jibou[1].

Descriere

Rezervația naturală a fost înfiinţată în 1975[2]), urmând să fie declarată arie protejată de interes național (corespunzătoare categoriei a III-a IUCN) prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3].

Geologie

Rezervaţia Grădina Zmeilor ocupă o suprafață de 2 hectare în bazinul superior al râului Almaș[4] şi reprezintă o zonă naturală ce cuprinde un ansamblu neregulat de stânci (Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul), cu forme bizare (înfăţişări umane, turnuri, ciuperci, ace) dispuse la baza dealului „Dumbrava”, formațiuni geologice rezultate în urma mai multor procese de eroziune datorate acțiunea aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperatură) şi a apei (spălare, şiroire), precum și a fenomenelor gravitaționale (prăbuşiri, surpări) desfăşurate de-a lungul timpului.[5]

Căi de acces

Vezi și

Note

  1. Protectedplanet.net - Gradina Zmeilor Natural Monument; accesat la 16 aprilie 2013
  2. Eunis.eea.europa.eu - Gradina Zmeilor; accesat la 16 aprilie 2013
  3. Cdep.ro - Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, accesat la 16 aprilie 2013
  4. Apmsj.anpm.ro - Agenţia pentru Protecţia Mediului Sălaj; accesat la 16 aprilie 2013
  5. Agenția Regională pentru Protecția Mediului - Arii naturale protejate; accesat la 16 aprilie 2013