Hochei (joc)

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Coperta jocului
Aspect al jocului

Hochei (pe ghiaţă) reprezintă un joc de masă lansat pe piaţă în 1984 de către Centrocoop şi produs la Întreprinderea Poligrafică „Banat” din Timişoara. Jocul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani, simulând un meci de hochei. Preţul de vânzare era de 11 lei şi 10 de bani.

Jocul poate fi jucat numai de către două persoane odată şi conţine o tablă de joc, un puc, două porţi din plastic, două crose şi un jeton roşu pe o parte şi albastru pe cealaltă. Acesta din urmă are rolul de a stabili, prin aruncare în sus şi prindere în palmă, cine va începe jocul. Porţile se fixează în tabla de joc, în orificii special create în acest scop.

Mod de joc

Un „meci” de hochei are trei reprize ce se desfăşoară într-un timp prestabilit: câte 10-15 minute. La început, pucul se află în centrul tablei de joc. După ce se află jucătorul care va începe meciul, acesta trebuie să paseze mai întâi la trei dintre coechipierii săi (marcaţi prin cercuri de culoare roşie sau albastră — în funcţie de echipă) înainte de a trage la poarta adversarului. Această regulă se respectă şi la reînceperea meciului, după un gol.

Se consideră că pucul a ajuns la unul dintre coechipieri dacă se suprapune sau măcar atinge unul din cercurile colorate respective. Dacă acest lucru nu se întâmplă, pucul rămânând fie în câmp liber, fie în cercurile celeilalte echipe, adversarul preia jocul. La rândul său, nu are dreptul de a trage la poartă decât după ce pasează cel puţin unui coechipier.

După un gol, cel care a realizat punctul plasează pucul în centrul tablei de joc şi reîncepe meciul. Dacă pucul este trimis în afara planşei, adversarul îl poziţionează în cel mai apropiat cerc gri de pe margine şi continuă jocul. Şi în acest caz trebuie să paseze cel puţin unui coechipier înainte de a trage la poartă.

Scopul acestui joc este de a câştiga la puncte.

Jocuri de masă
Alegeţi şi grupaţiAmintiri din copilărieAnimale şi păsăriAnimale din continenteArcaşiiAutodromBunul GospodarCăluşarulCine-i elefantul?Citeşte şi potriveşteDacii şi romaniiDerbiDomilitEnigmaFile de istorieFlexHaiduciiHocheiIntersectÎn familieJoc cu imagini şi cifreJoc-fotbalJoc logic IJoc logic IIJoc-tenisJocul figurinelorJocul imaginilorJocul mulţimilorJocul numerelorJocul umbrelorLacul elefanţilorLotoLoto cu animaleLoto cu floriMarele premiuMemotestMicul fotbalistMoaraNu te supăra, frate!Observaţi cu atenţiePapură VodăPăcăliciPiticotPrivatizareaRaliul RomânieiSimetricSus-JosTurismTurul RomânieiUrsul păcălit de vulpeVerifică-ţi cunoştinţele