Isaccea

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Oraşul
Isaccea

Judeţul Tulcea (TL)

Stema judetului Tulcea.png
Localităţi componente
Revărsarea, Tichileşti
Atestare 1321
Suprafaţă 3.7 km²
Populaţie 5311 locuitori (2010)
Densitate 1435.41 loc./km²
Primar Ilie Petre (PDL)

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Isaccea este un oraş-port din judeţul Tulcea, situat în partea de nord a Dobrogei, pe dreapta Dunării, la poalele de nord-est ale Podişului Niculiţel, la 35 km nord-vest de municipiul Tulcea.

Istorie

Cele mai vechi descoperiri arheologice din vatra oraşului se referă la o aşezare geto-dacă din secolul IV î.e.n. Se presupune că[1], în locul denumit "Pontonul vechi", ar fi traversat, pe un pod de vase, armatele lui Darius, în anul 514 î.e.n., în expediţia împotriva sciţilor. Oraşul are o istorie foarte veche şi plină de evenimente. Aici a existat cetatea Noviodunum construită de celţi. Romanii au cucerit-o şi au transformat-o într-un centru militar şi comercial destul de important. După plecarea romanilor, şi-a păstrat importanţa sub bizantini şi apoi sub turci.

Prima atestare documentară a Isaccei datează din 1321, fiind consemnată cu numele Isakgi într-un document al istoricul arab Abul-Feda. Unii istorici[2] consideră că aici s-a găsit aşezarea medievală Vicina, construită de genovezi şi transformată de aceştia într-un centru destul de prosper în secolele XII-XIII. A fost ulterior stăpânită de tătari, de tătari, de Mircea cel Bătrân (domnitor al Ţării Româneşti între 1386 - 1418) şi în fine de turci.

Turcii s-au folosit de această aşezare şi pentru a trece Dunărea în campaniile duse în teritoriile de la nord. Timp de aproape patru secole (1484 - 1878) s-a aflat sub stăpânire otomană. Administraţia turcească i-a dat numele Isac-Chioi (satul lui Isac), după numele unui paşă. Ca punct fortificat şi depozit de muniţie pentru armatele otomane, Isaccea s-a aflat adeseori în mijlocul luptelor, fiind ţinta multor atacuri şi distrugeri.

După unirea Dobrogei cu România în 1878, pentru Isaccea a început o nouă viaţă în cadrul statului unitar român. La scurt timp după acest moment a fost declarată oraş.

Obiective turistice

  • Geamia din secolul al XVI-lea.
  • Biserica ortodoxă cu hramul „Sfântul Gheorghe” din secolul al XVIII-lea are un iconostas valoros ce datează din 1645, este din lemn și a fost adus aici de la Mănăstirea Adam din judeţul Galaţi.
  • Mănăstirea Cocoş situată la 6 km de Isaccea.

Bibliografie

  • Ghinea, Dan - Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2000
  • Vlăsceanu, Gheorghe, Oraşele României, Editura Odeon, Bucureşti 1998, ISBN 973-9008-69-0

Note

  1. Vlăsceanu, p. 355
  2. Ghinea, p. 731