Luiza Zavloschi

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Luiza Zavloschi
Replace this image female.png
Născută 20 iulie 1883, com. Buda, jud. Vaslui
Decedată 1967, com. Buda, jud. Vaslui
Ocupaţie învăţătoare, primar

Luiza Zavloschi (n. 20 iulie 1883, com. Buda, jud. Vaslui – d. 1967, com. Buda, jud. Vaslui). Învăţătoare, prima femeie primar din România.

Biografie

Născută într-o familie de ţărani, a urmat şcoala primară şi gimnaziul în localitatea natală, după care a studiat la Şcoala Normală de învăţătoare „Mihail Sturza” din Iaşi. După absolvire a devenit învăţătoare în satul unde s-a născut. S-a căsătorit, în 1906, cu învăţătorul Constantin Zavloschi, cu care a avut şapte copii.

În primăvara lui 1930, mai mulţi ţărani fruntaşi i-au cerut să candideze la primăria com. Buda, împotriva reprezentantului partidului de guvernământ, de care erau nemulţumiţi. A candidat şi a ieşit învingătoare. Ediţia din 3 martie a ziarului „Dimineaţa” a dedicat o pagină întreagă neobişnuitului eveniment: „Şi aici, în ţinutul ăsta aşa de vitregit, un sat de oameni simpli, izolaţi de frământările care macină zilnic baloturi întregi de hârtie şi răguşesc mii de glasuri, a biruit cea mai cumplită prejudecată. A fost aleasă prima femeie primar”.

Imediat s-a implicat în iniţierea unui plan de măsuri pentru ameliorarea situaţiei grele în care se afla comuna, a găsit un local pentru primărie, a alcătuit Consiliul Comunal, a organizat pentru prima dată evidenţele stării civile şi a instalat un post telefonic, primii paşi spre modernizarea unui loc uitat de lume. Pentru buna administrare de care a dat dovadă, împletită cu înţelepciune şi o răbdare de fier, a fost realeasă pentru un nou mandat, într-un moment în care comuna s-a mărit prin unirea cu satul Rafailă.

A fost înmormântată în cimitirul din localitate, unde, pe crucea de piatră care-i străjuieşte mormântul, este scris: „Prima femeie primar din România Mare”. În cinstea ei şcoala din localitate îi poartă numele.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009.