Marius Munteanu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Marius Munteanu
Replace this image male.png
Născut 21 august 1920, Murani, judeţul Timiş
Decedat 2005
Ocupaţie poet
Marius Munteanu (n. 21 august 1920, Murani, judeţul Timiş - d. 2005), poet în grai bănăţean.

Viaţa

Marius Munteanu s-a născut în localitatea bănăţeană Murani, dar a locuit în Timişoara încă din perioada gimnaziului. Vreme de şase decenii, între anii 1936 şi 2005, Marius Munteanu a susţinut, cu deosebit talent, creaţia poetică scrisă şi rostită în grai bănăţean dând o strălucire fără egal unei direcţii unice în istoria literaturii române – literatura dialectală, existentă doar în Banat – direcţie care, prin Marius Munteanu şi prin creaţia sa deosebit de valoroasă, a dobândit în ultimii 15 ani o largă audienţă în Banat şi o recunoaştere pe plan naţional.

De asemenea, a fost şi un important susţinător al valorilor culturale şi morale ale poporului român împotrivindu-se prin mijloace literare şi jurnalistice dictaturii comuniste, având de suferit pentru aceasta.

Marius Munteanu a iubit foarte mult Timişoara unde a activat permanent fiind un adevărat model pentru majoritatea jurnaliştilor timişoreni, emisiunea „Gura satului” de la Radio Timişoara fiind cunoscută şi apreciată în toată zona de emisie a radioului, bucurându-se de o remarcabilă audienţă.

Prin întreaga sa activitate literară şi profesională s-a preocupat în mod special de susţinerea şi perpetuarea graiului bănăţean şi a culturii populare specifice Banatului.

Bibliografie