Mausoleul din Parcul Carol

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Mausoleul din Parcul Carol

Mausoleul din Parcul Carol, denumit în timpul regimului comunist Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului şi a patriei, pentru socialism, este un monument amplasat în Parcul Carol I, sectorul 4 al municipiului Bucureşti, pe Dealul Filaretului. Monumentul este construit pe platoul care domină Parcul Libertăţii, în locul în care se afla Palatul Artelor, transformat mai târziu în Muzeul Militar şi cascada din faţa acestuia.

Descrierea monumentului

Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului şi a patriei, pentru socialism a fost construit în cinstea militanţilor revoluţionari socialişti. Ridicat după planurile arhitecţilor Horia Maicu şi Nicolae Cucu, el are o înălţime de 48 metri şi a fost inaugurat la data de 30 decembrie 1963.

Monumentul este format dintr-o bază circulară placată cu granit negru pe care sunt amplasate cinci arcade zvelte placate cu granit roşu. Baza conţine în interior o incintă circulară (rotondă), căptuşită cu plăci din granit roşu, a cărei boltă este ornată cu un mozaic auriu. Rotonda cuprindea criptele a trei reprezentaţi de seamă ai comunismului din România: dr. Petru Groza, Gheorghe Gheorghiu-Dej, dr. C. I. Parhon.

Columbarul Mausoleului

În semicercul din jurul monumentului se aflau cripte cu rămăşiţele pământeşti ale mai multor militanţi pentru cauza muncitorilor, pentru socialism, printre care menţionăm pe: Ştefan Gheorghiu, Ion C. Frimu, Leontin Sălăjan, Alexandru Moghioroş, Lucreţiu Pătrăşcanu, Grigore Preoteasa, Ilie Pintilie, Constantin Dobrogeanu-Gherea ş.a.

În partea dreaptă a monumentului se află un hemiciclu unde erau găzduite urnele funerare ale altor militanţi comunişti ca Gheorghe Vasilescu-Vasia, Constantin David, Ada Marinescu, Panait Muşoiu, Barbu Lăzăreanu, Simion Stoilov, Mihail Macavei ş.a.

La înfiinţare, pe terasa superioară a monumentului, într-o amforă de granit, ardea în permanenţă o flacără, care simboliza amintirea păstrată celor care au slujit cauza clasei muncitoare.

În prezent

În anul 1991 mausoleul a fost dezafectat, au fost exhumate osemintele reprezentanţilor comunişti şi au fost mutate în alte cimitire. În locul acestora au fost aduse osemintele ostaşilor căzuţi în al doilea război mondial, din Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti. Mausoleul şi monumentul din faţa acestuia au fost închinate în cinstea memoriei eroului necunoscut.

În anul 2005 din bugetul de stat au fost acordate 1,97 miliarde ROL pentru reabilitarea monumentului, chiar dacă acesta a fost declasat din lista monumentelor istorice în 2004.[1]

Note

  1. Mausoleul-din-Parcul-Carol-reabilitat-pe-banii-Guvernului articol din 9am

Bibliografie

  • Florian Georgescu, Paul Cernovodeanu, Alexandru Cebuc - Monumente din Bucureşti (Ed. Meridiane, Bucureşti, 1966)
  • Dan Berindei, Sebastian Bonifaciu - Bucureşti.Ghid turistic (Ed. Sport-Turism, Bucureşti, 1978)