Mihai Andreica

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Mihai Andreica
Replace this image male.png
Născut 9 noiembrie 1827
Decedat 15 decembrie 1902
Mormânt la Câmpeni
Ocupaţie tribun, prefect
Căsătorit cu Carolina
Copii Sabina Letiţia
Mormântul lui Mihai Andreica

Mihai Andreica (n. 9 noiembrie 1827 - d. 15 decembrie 1902), tribun şi prefect în locul lui Ioan Buteanu, comandant în bătăliile de la Abrud împotrvia maiorului maghiar Hatvany, l-a însoţit pe Avram Iancu în Delegaţie la Viena, decorat cu Crucea de Aur austriacă şi Medalia de argint rusă.

Biografie

A fost căsătorit cu Carolina, născută Palade (n. 1836 - d. 1900), cu care a avut o fiică, Sabina Letiţia.

Proprietar la Câmpeni, Mihai Andreica a fost unul din cei mai viteji tribuni ai lui Avram Iancu. I-a luat locul lui Ioan Buteanu ca prefect, după ce acesta fusese spânzurat de Hatvany. Cu toate că avea numai 21 de ani, a luptat eroic împotriva căpeteniei oştilor ungare Hatvany, a cărei armată a reuşit să o învingă.

Spre deosebire de alţi tribuni, precum Ioan Buteanu sau Petru Dobra, a reuşit să scape cu viaţă, cu toate că a fost prins la 6 mai 1849 la Abrud de către Hatvany, în timp ce românii tratatu cu ungurii în biserica reformată.

Pentru că Buteanu a refuzat, Andreica a fost trimis de Hatvany la Câmpeni, unde se afla Avram Iancu, cu o somaţie scrisă de a depune armele. Andreica nu s-a mai întors, după cum promisese lui Hatvany, ci dimpotrivă, s-a alăturat lui Iancu şi celorlalţi tribuni, împreună cu care au condus trupele de moţi împotriva ungurilor, zdrobind în final armata lui Hatvany în prima şi a doua bătălie de la Abrud.

În 1849 a fost trimis împreună cu Avram Iancu, în Delegaţie la Viena. Din partea împăratului Francisc Iosif I a primit crucea de aur fără coroană pentru merite în timpul revoluţiei paşoptiste, iar din partea împăratului Nicolau I al Rusiei, medalia de argint.

S-a stins în viaţă în anul 1902. Este înmormântat în cimitirul bisericii ortodoxe din deal din Câmpeni.

Bibliografie

  • Diaconovich, Cornel - Enciclopedia română "ASTRA". Tomul I: A- Copenhaga., Editura şi tiparul lui W. Krafft, Sibiu, 1898
  • Păcăţian, Teodor V. - Cartea de aur sau luptele politice-naţionale ale românilor de sub coroana ungară, volumul I, ediţia a II-a, Sibiu, Tipografia Iosif
  • Suciu, Dumitru - Antecedentele dualismului austro-ungar şi lupta naţională a românilor din Transilvania (1848 - 1867), Editura Albatros, Bucureşti, 2000 ISBN 973-24-0691-7 pp. 299-317